Som pårørende til en patient med hoftebrud kan du støtte patienten til at komme hurtigt i gang igen efter operationen, både under indlæggelsen og efter udskrivelsen.
Fra afdelingens side vil vi også gerne sikre, at patienten kommer hurtigt i gang igen. Derfor har vi tilrettelagt både operation og genoptræning efter de nyeste, fastlagte principper for dette. Herunder kan vi nævne, at:
- vi behandler smerterne på den bedste måde
- vi har særligt fokus på mad og drikke
- vi begynder hurtigt en målrettet genoptræning.
Under dit besøg på hospitalet må du altid gerne hjælpe patienten med maden, og I må gå en tur på gangen sammen. Hver gåtur er et led i genoptræningen.
Patientens mad og drikke
Under indlæggelsen har vi særligt fokus på patientens kost. Det har vi, fordi en målrettet indsats med kosten kan give færre komplikationer, en bedre muskelfunktion og en kortere indlæggelse.
Mad
Sund mad til nyopererede patienter er forskellig fra, hvad man normalt betragter som sund mad. Raske mennesker anbefales at spise efter kostpyramiden. Som nyopereret har man behov for, at kosten indeholder en større mængde protein og energi end sædvanligt, da man har brug for det til at restituere.
Drikkevarer
Du er velkommen til at forsyne patienten med de drikkevarer, der er stillet frem. Hvis skiltet ”væskeskema” ligger på sengebordet, skal du registrere, hvad patienten drikker i et væskeskema. Du finder væskeskemaet for enden af sengen eller på sengebordet. Du kan også bede plejepersonalet om at registrere drikkevarerne.
Kontakt mellem dig og afdelingen
Inddragelse i behandlingsforløbet
Under indlæggelsen er det først og fremmest patienten selv, vi taler med, om hvad der skal ske. Hvis patienten ønsker det, kan en af de nærmeste pårørende blive inddraget i planerne for behandlingen, fx ved at vi arrangerer en samtale med lægen eller en sygeplejerske.
Hvis I er mange pårørende, er det vigtigt, at I vælger 1 eller 2, som er dem, der primært har kontakt til hospitalet og får den information, som bliver givet til patienten.
Forespørgsler om patienten
Du er velkommen til at ringe til afdelingen for at høre, hvordan det går med patienten. Der er tidspunkter, der er bedre end andre, og vi ønsker, at tidspunktet passer både dig og os. Du kan få et lille kort med telefonnummeret på.
Fri besøgstid
Vi har fri besøgstid. Det vil sige, at du må være til stede på alle de tidspunkter, hvor patienten har brug for det. Du skal dog altid vise hensyn og være parat til at forlade stuen, når vi udfører plejeopgaver, eller hvis der skal tages andre særlige hensyn på stuen.
Måleskema og hjælpemidler
Når patienten bliver indlagt, får du som pårørende udleveret et måleskema. På skemaet skal du notere mål på møblerne i patientens bolig. Du skal aflevere måleskemaet til ergoterapeuten eller afdelingen, gerne hurtigst muligt og senest 2 dage efter indlæggelsen, hvis det er muligt.
Måleskemaet er et vigtigt arbejdsredskab for os, som vi bruger til at vurdere patientens behov for hjælpemidler efter udskrivelsenfra hospitalet.
Patienten låner hjælpemidler ved sit hjemhospital, og vi vil derfor bede dig eller en af de andre pårørende om, så vidt det er muligt, at hente hjælpemidlerne samt installere dem i patientens bolig.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.