Du har fået et brud på din overarm og har derfor fået lagt en såkaldt Sarmiento-bandage.
En Sarmiento-bandage er en blød plastbandage med velcrobånd, der er formet, så den passer til netop din arm. Du har også fået en slynge, som støtter din arm, mens du har bandagen på. Bandagen virker som en gips og skal derfor slutte til armen i hele forløbet.
Du skal regne med at have bandagen på i 8-12 uger, og du må ikke tage den af, medmindre du har aftalt noget andet med os.
Mulige gener
Tag smertestillende medicin efter behov
Det er normalt at have smerter efter et knoglebrud. Smerterne aftager gradvist. Du får udleveret en recept på smertestillende medicin i skadestuen eller i ambulatoriet, og vi anbefaler at du følger lægens anvisninger.
Forvent misfarvning og hævelse
Når der er sket en skade, er det helt normalt, at der kommer blå mærker på huden. Det skyldes blødning, som fordeler sig i området. Det er også normalt, at din arm hæver efter skaden, og dine fingre kan også hæve. Du kan modvirke hævelsen ved at knytte og strække fingrene mange gange om dagen i et roligt tempo.
Forebyg stivhed i albuen med stræk
Du skal flere gange om dagen tage armen ud af slyngen og strække armen helt ud.
Vær opmærksom på
Pas på, at bandagen ikke bliver våd
Du må gerne tage bad med bandagen på, men det er vigtigt, at den ikke bliver våd. Beskyt den derfor med plastik, når du går i bad. Hvis den alligevel bliver våd, kan du tørre den let med en føntørrer.
Stram bandagen efter behov
Din bandage skal slutte tæt til armen i hele den periode, hvor du har den på, og dit albueled skal altid være frit.
Når hævelsen aftager, vil bandagen blive for stor og have tendens til at glide ned. Du vil derfor blive tilbudt at komme til kontrol i vores ambulatorium. Første kontrol er efter cirka 1 uge. Her vil sygeplejersken tilse bandagen og eventuelt stramme den.
Herefter bliver du indkaldt til kontrol efter 6 uger og igen efter 8-12 uger, hvor du får taget røntgenbilleder.
Er du fortrolig med bandagen, kan du blive vejledt i, hvordan du kan løsne og stramme bandagen. Hvis du ikke selv kan rette bandagen til, og du ikke har personer omkring dig, som kan hjælpe dig, kan vi kontakte hjemmeplejen for dig eller vi kan indkalde dig til kontrol.
|
|
Bandagen skal slutte tæt til armen i hele forløbet.
|
Kontakt os, hvis bandagen bliver for løs eller for stram
Du skal kontakte os, hvis bandagen bliver for løs eller for stram.
Fortæl os, hvis du har brug for hjemmehjælp
Hvis du bor alene eller ikke har pårørende, som kan være behjælpelig, kan midlertidig hjemmehjælp blive nødvendigt. Der kan eventuelt være egenbetaling.
Kontakt og mere viden
Hvis du har spørgsmål eller har brug for at få strammet din bandage, er du velkommen til at kontakte os.