I dette materiale kan du læse mere om, hvordan du som pårørende kan være med til at styrke kvaliteten af behandlingen og plejen, når en af dine nærmeste er indlagt på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit. Inddragelse af pårørende er ikke et spørgsmål om besparelser, men handler om at forbedre kvaliteten af behandlingen. Når vi inddrager de pårørende i behandlingen, vil vi øge patienternes grad af medbestemmelse i behandling og pleje.
Pårørende som ressource i patientens forløb
Som pårørende kan du være en værdifuld kilde
til de informationer, der er vigtige for os at kende for at forstå patientens situation. Du kan være med til at tilrettelægge behandlingen og plejen sammen med os og patienten, så det sker i overensstemmelse med patientens ønsker og behov.
Som pårørende kender du ofte patientens vaner, reaktionsmønstre og hjemlige forhold. Måske har du været sammen med patienten i hele behandlingsforløbet og ved, hvad der er gået forud for indlæggelsen.
Du kan aktivt hjælpe patienten, når I er i kontakt med sundhedsvæsenet. Som pårørende er du en styrke for patienten, og du er med til at bevare patientens identitet under indlæggelsen.
Samarbejde med pårørende
På Ortopædkirurgisk Sengeafsnit
bestræber vi os på et godt samarbejde med pårørende, hvor god kommunikation er i højsædet. Samarbejdet kan bestå af støtte til dagligdags aktiviteter og hjælp til at forstå behandlingen. Du kan hjælpe til med mange ting under indlæggelsen:
- Medbring tøj til patienten. Det styrker patientens identitet og selvfølelse at have sit eget tøj på.
- Motivér patienten til at komme ud af sengen og gerne ud af afdelingen, hvis det er fysisk muligt.
- Hjælp med at hente mad og drikke.
- Deltag i stuegang, så du kan hjælpe patienten med at forstå forløbet.
- Støt i situationer, hvor patienten er utryg og forvirret og derfor har brug for at have nogen hos sig. Erfaring viser, at pårørende har en beroligende effekt.
- Støt patienten i at tage sin medicin. Medbring patientens egen medicin fra hjemmet.
Når du er på sengeafsnittet
Adgang til internet
For at få adgang til internettet på en bærbar PC eller smartphone skal du bruge dit NemID eller modtage en log-in kode på SMS. Spørg efter vejledningen ’Adgang til internettet’.
Opholdsrum til børn og pårørende
Vi har et opholdsrum til indlagte børn og deres pårørende, hvor der er legetøj, tv, PlayStation og Xbox med spil.
Desuden er der køleskab, mikroovn og kaffemaskine, som er til fri afbenyttelse for alle patienter og pårørende i afsnittet. Husk at skrive navn og dato på jeres madvarer i køleskabet.
Venteværelse
Har du brug for et sted at vente, har vi et venteværelse placeret ud for elevatorerne. Der er tv i venteværelset.
Der findes også borde og stole for enden af gangen, hvor patienter og pårørende er velkomne til at opholde sig.
Adgang til Aalborg Zoo
Aalborg Zoo tilbyder gratis entré til indlagte patienter på Aalborg Universitetshospital ved fremvisning af fastgjort armbånd på håndleddet eller indlæggelsesseddel fra Aalborg Universitetshospital. Tilbuddet gælder ikke ledsagere.
Café
I caféen i forhallen kan du købe mad og drikke, som du gerne må tage med på afsnittet og nyde sammen med patienten.
Praktiske oplysninger
Besøgstider
Vi har fri besøgstid på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit. Det vil sige, at pårørende må være til stede på alle de tidspunkter, hvor patienten har brug for det. De pårørende skal dog altid vise hensyn og være parate til at forlade stuen, når vi udfører plejeopgaver, eller hvis der skal tages andre særlige hensyn.
Vi bestræber os på, at der er ro på stuerne mellem klokken 12.00 og 14.00 og efter klokken 21.00.
Stuegang
Det kan være en god idé, at du som pårørende af og til deltager i stuegangen, så du får de samme informationer som patienten.
Da lægerne skiftevis opererer, arbejder i ambulatoriet og er på sengeafsnittet til stuegang, kan vi ikke fastsætte et bestemt tidspunkt for stuegangen. Hvis du ønsker at være med til stuegangen opfordrer vi til, at du planlægger det med sygeplejersken.
Hvis I ønsker en uddybende gennemgang af indlæggelsesforløbet, har I mulighed for at få en lægesamtale.
Forventningssamtale
Giv os besked, hvis I har behov for en forventningssamtale, hvor vi kan drøfte særlige forhold, som vi skal tage højde for under indlæggelsen.
Vi bestræber os desuden på løbende at forventningsafstemme, hvordan og i hvilket omfang pårørende inddrages. Du skal inddrages i det omfang, som patienten og du selv ønsker det, og med udgangspunkt i dine ressourcer.
Det kan være en hjælp at skrive eventuelle spørgsmål og forventninger ned som udgangspunkt for samtalerne med sygeplejersken og lægen.
Kontakt med afdelingen
Vi anbefaler, at 1 pårørende har den primære kontakt med afdelingen og efterfølgende viderebringer informationer.
Mange spørgsmål kan besvares via telefonisk kontakt Hvis patienten har givet os tilladelse til det, vil vi kontakte den primære pårørende per telefon ved behov.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.