Din kost har stor betydning både før og efter operationen. Med den rigtige kost gør du en aktiv indsats for at få et godt resultat af operationen.
Udover generelt at spise sundt, anbefaler vi, at du fylder kroppen med jern- og proteinrige måltider. Start allerede inden operationen, så du får depoterne godt fyldt op, og fortsæt efter operationen med at spise jern- og proteinrigt.
Kroppens behov
Jern er livsvigtigt, da det transporterer ilt og næringsstoffer rundt i kroppen. Idet du kan forvente et blodtab i forbindelse med operationen, er det vigtigt, at du har fyldt dine jerndepoter op.
Protein er vigtigt for kroppen, da det fremmer heling af væv og knogler, genopbygger muskler og blod og styrker immunforsvaret.
På næste side kan du se, hvilke madvarer, der er gode kilder til jern og protein.
Fordel maden over fem-seks måltider hver dag og drik rigeligt – 1-1½ liter dagligt. Du kan eventuelt købe proteinrige drikke på apoteket eller selv lave dem. Se de to opskrifter her på siden.
Gode kilder til jern
- Alle kornsorter og brødtyper
- Tørrede frugter som rosiner, abrikoser og svesker
- Grønne grøntsager såsom grønkål, spinat, grønne og gule ærter, porrer, broccoli, rosenkål, persille
- Alle bælgfrugter såsom bønner og linser
- Magert kød, fjerkræ, vildt, lever, hjerte og anden indmad, leverpostej, blodpølse, æggeblommer
- Alle slags fisk, østers og muslinger
- Kakao, chokolade, hasselnødder, valnødder og mandler
Disse madvarer fremmer jernoptagelsen
- C-vitamin fra frugt, frugtjuice og grøntsager
- Kød
- Fisk
Disse madvarer hæmmer jernoptagelsen
Gode kilder til protein
- Leverpostej, hjerte, lever samt anden indmad
- Magert kød
- Fjerkræ
- Fisk
- Æg
- Mælk og andre mælkeprodukter såsom ymer og ost