En knude på høre- og/eller balancenerven er en godartet knude, som ofte påvirker hørelsen og balancen, og hyppigt forårsager ensidig tinnitus og prop-fornemmelse.
Tilstanden er forholdsvis sjælden. Hvert år diagnosticeres cirka 100 personer i Danmark med en sådan knude.
Den præcise årsag til knude på hørenerven er ukendt. Der kan være tale om en arvelig/genetisk disposition, og der er også set en mulig sammenhæng med herpes virusinfektion.
Karakteristisk sygehistorie
Langt de fleste oplever først en langsomt fremadskridende hørenedsættelse på det ene øre. Senere i forløbet kommer der ofte øresusen, svimmelhed/ubalance og prop-fornemmelse i det syge øre.
Diagnosen stilles på baggrund af en udvidet øre-næse-hals-undersøgelse, herunder høre- og balanceprøver. På baggrund af resultaterne af undersøgelserne rejses mistanken til sygdommen, og den endelige diagnose stilles ved hjælp af en MR-skanning.
Sådan foregår behandlingen
Små knuder observerer vi med 1-2 års mellemrum, mens større knuder, samt knuder som fortsat vokser i observationsperioden, behandles kirurgisk. Strålebehandling er et alternativ til kirurgisk behandling ved mindre knuder.
Behandlingen i Danmark er centraliseret og foregår på Rigshospitalet. Omkring 85% af patienter med en knude på hørenerven behøver ikke aktiv behandling og følges i Region Nordjylland via regelmæssig kontrol på Audiologisk Afdeling.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Du kan også læse mere om godartet knude på hørenerven følgende steder:
www.acusticusneurinom.dk
www.svimmelhed.dk
www.hoereforeningen.dk