Du skal have fjernet lymfeknuder på halsen ved en operation. Operationen kaldes også for halsglandeldissektion.
En halsglandeldissektion kan omfatte fjernelse af lymfeknuderne på øvre halvdel af den ene side af halsen eller lymfeknuderne på hele den ene side af halsen.
I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne lymfeknuder på begge sider af halsen. I hvilket omfang, du skal have fjernet lymfeknuder, har du fået besked på ved forundersøgelsen.
Sådan foregår operationen
Før operationen får du støttestrømper på benene for at mindske risikoen for blodpropper.
Afhængig af hvad du har aftalt med anæstesilægen, tilbyder vi dig smertestillende medicin forud for operationen.
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Under operationen får du også lagt et kateter i blæren. Det sker, fordi det er en lang operation, og hvis ikke din blære bliver tømt, kan den blive spændt og øm. Vi fjerner kateteret igen, når du kommer tilbage til sengeafdelingen.
Når du er bedøvet, får du forebyggende antibiotika for at undgå infektion. Du får også blodfortyndende medicin, som er med til at forhindre blodpropper.
Under operationen fjernes lymfeknuder fra halsen. Det er nødvendigt med et forholdsvist stort snit på halsen for at kunne fjerne lymfeknuderne og samtidig kunne frilægge og forsøge at bevare vigtige nerver og blodkar på halsen. Lægen vurderer, hvor snittet skal lægges.
Til sidst lægger lægen 1 eller 2 dræn ind i såret på halsen for at opsamle vævsvæske. Dette er med til at forhindre blodansamling på halsen og forbedre heling af arret.
Drænene skal sidde i såret på halsen i et par dage. Hvis der kommer meget vævsvæske i drænet, kan der gå yderligere nogle dage, før drænet kan fjernes.
Efter operationen sender vi vævet til undersøgelse hos Patologisk Institut.
Operationen varer 3 til 5 timer.
Efter operationen bliver du kørt til Opvågningen. Her bliver du til dagen efter operationen. Du har stadig drop i hånden og muligvis ilt i næsen, og du har en forbinding over det sted på halsen, hvor du er blevet opereret. Den skal du beholde på til dagen efter operationen.
Du har muligvis ondt omkring såret efter operationen, og derfor tilbyder vi dig smertestillende medicin.
Om eftermiddagen vil lægen til stuegang informere dig om operationen.
Du skal regne med at være indlagt 3-5 dage.
Sådan forbereder du dig
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et stort glas sød saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
- Du må indtage medicin ifølge aftale med anæstesilægen. Spørg, hvis du er i tvivl.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Tag løse bukser på
Du må gerne have dine egne løse bukser på, dog må der ikke være knapper eller nitter bagpå.
Fjern eventuelt skæg
Før du møder på hospitalet, vil vi bede dig fjerne eventuelt skæg på din hage og hals, minimum på den side, hvor du skal opereres.
Efter operationen
Dagen efter operationen bliver du kørt tilbage til sengeafdelingen. I løbet af dagen fjerner vi forbindingen på din hals, ilten, droppet og kateteret.
Du kan have føleforstyrrelser og nedsat følesans omkring det opererede sted på halsen. Det er helt normalt og kan vare i længere tid. Disse symptomer kan vare i måneder og op til flere år, og er i mange tilfælde permanente, selv om symptomerne i de fleste tilfælde bliver mindre, som tiden går.
Der er risiko for infektion på det opererede sted. Derfor observerer plejepersonalet operationsstedet under hele din indlæggelse.
Når du kommer hjem
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i mindst 2-3 uger efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af typen af dit arbejde. Hvis dit arbejde er fysisk hårdt, skal du forvente at være sygemeldt i 3 uger. Hvis dit arbejde ikke er fysisk hårdt, skal du forvente at være sygemeldt i 2 uger. Lægen vil fortælle dig, hvor længe du bør sygemelde dig.
Tag smertestillende medicin efter behov
Hvis du har smerter, kan du mindske smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb, fx Panodil.
Aftal at få fjernet sting
Hvis du har udvendige sting omkring dit sår, skal du selv kontakte din læge og bestille en tid til at få dem fjernet. Trådene kan fjernes cirka 10 dage efter operationen.
Pas på solen
Det første halve til hele år efter operationen er huden særlig sart. Brug derfor solcreme med minimum faktor 50, når du opholder dig i solen, eller hvis du går i solarium.
Tjek dine forsikringer
Vi anbefaler dig at tjekke, om du er forsikret mod ’kritisk sygdom’.
Kontakt os, hvis du får problemer i den første tid
Kontakt ambulatoriet eller sengeafdelingen, hvis du får problemer i den første tid efter operationen.
Du skal for eksempel kontakte os, hvis du får feber over 38 grader, rødme, hævelse eller betydelige smerter omkring det sted, hvor du er blevet opereret.
Mulige komplikationer
Når man opererer på halsen, er der en risiko for, at det påvirker nerverne på den side af ansigtet, hvor du er blevet opereret. Symptomer på påvirkede nerver kan være:
- hængende mundvig
- skuldersmerter og besvær med at løfte skulderen
- hæshed i lettere grad
- stikkende fornemmelse i tungen
- nedsat bevægelighed af tungen.
Ovenstående symptomer kan være vedvarende eller forbigående. Hvis en nerve er beskadiget eller fjernet, er symptomerne vedvarende.
Ved operationen er kirurgen meget påpasselig og opmærksom på nerverne på halsen, men i visse tilfælde kan vævet på halsen være forandret, og mange blodkar i området eller kræftforandringer i vævet kan bevirke, at en eller flere nerver kan blive beskadiget eller ligefrem må fjernes, for at vi kan fjerne det, der er formålet med operationen, nemlig lymfeknuderne på halsen.
I tilfælde af, at du oplever et eller flere af ovenstående symptomer, kan gå op til 1 år efter operationen, før man sikkert kan udtale sig om, hvorvidt symptomet eller symptomerne er vedvarende.
Kontrol
Nogle uger efter operationen skal du til kontrol på hospitalet. Du får tid til kontrol i din e-Boks.
Til kontrollen kigger vi på dit ar, og du får svar på mikroskopiundersøgelsen af de fjernede lymfeknuder.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.