Du skal have foretaget en blodtransfusion, hvor du får indgivet blod fra en sund og rask donor.
Blodtransfusioner er altid ordineret af en læge og gives kun, når andre behandlinger ikke er tilstrækkelige. Du skal altid give dit samtykke til en blodtransfusion.
Du skal have taget blodprøver inden blodtransfusionen. Det er nødvendigt for at sikre, at du får blod, som passer til din blodtype.
Forskellige typer blodtransfusion
Donorblod inddeles i forskellige komponenter, som anvendes til forskellige formål. Alt blod kommer fra frivillige danske bloddonorer.
- Røde blodlegemer (erytrocytter): bruges til patienter med lav blodprocent, som også kaldes anæmi.
- Blodplader (trombocytter): bruges til patienter, som har en øget tendens til blødning på grund af mangel på blodplader.
- Blodplasma (plasma): Bruges til patienter, hvor blodets evne til at størkne er nedsat.
Risici ved blodtransfusion
Sygdomme
Alt donorblod bliver testet for virus, der kan forårsage leverbetændelse type B og type C, og for HIV, der kan forårsage AIDS. Risikoen for at blive smittet med leverbetændelse eller HIV er meget lille – cirka 1 tilfælde hvert 50. år.
Allergisk reaktion
Der er en risiko for en allergisk reaktion, når du skal behandles med en blodtransfusion, men dette sker kun meget sjældent.
Bivirkninger
Du skal være opmærksom på symptomer under og umiddelbart efter blodtransfusionen. Giv besked til personalet, hvis du oplever nogle af dissesymptomer:
- Alment ubehag
- Feber
- Kvalme
- Opkastning
- Kulderystelser
- Smerter
- Åndenød
- Hjertebanken
- Udslæt på huden
- Diarré
- Rødfarvet urin.
Symptomerne kan skyldes, at blodlegemerne bliver ødelagt af antistoffer, eller at du er blevet smittet ved blodtransfusionen.
Opstår der symptomer i dagene efter transfusionen, bør du kontakte din egen læge. Hvis det er relevant, kan din læge kontakte Blodbanken.
Kontakt og mere viden
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.