Du skal have foretaget en undersøgelse af trykforholdene i rygmarvsvæsken for at afklare funktionen af din ventil. Undersøgelsen kaldes en liquordynamisk ventilundersøgelse.
Ved en liquordynamisk ventilundersøgelse måles dannelse af rygmarvsvæske, modstand i systemet og trykforhold. Ved denne undersøgelse kan man bedst muligt få afklaret, om din ventil fungerer, som den skal.
Undersøgelsen strækker sig over 2 dage. Når du er færdig med undersøgelserne på 1. dag, kan du tage hjem og overnatte. På dag 2 møder du kl. 8.45 i Neurologisk Sengeafsnit. Hvis ikke du har mulighed for at overnatte hjemme (på grund af lang afstand eller andet), kan du få en overnatning i sengeafdelingen.
Sådan foregår undersøgelsen
Den første dag bliver du modtaget på sengeafdelingen af din kontaktsygeplejerske, som vil informere dig om, hvordan indlæggelsen skal foregå samt svare på dine spørgsmål.
Herefter skal du have taget blodprøver og have foretaget en CT-skanning af din hjerne.
Næste morgen efter morgenmaden bliver du fulgt til ambulatoriet, hvor den liquordynamiske undersøgelse skal foretages. Undersøgelsen foregår i en speciel seng, hvor der er hul i ryglænet. Sengen fungerer både som stol og seng under undersøgelsen. Sygeplejersken hjælper dig med at komme på plads.
Lægen markerer først det sted nederst på ryggen, hvor nålene skal placeres. Herefter bliver du lokalbedøvet. Når bedøvelsen virker, fører lægen 2 millimeter-tynde nåle ind i ryggen, til de får kontakt med rygmarvsvæsken. Nålene skal blive siddende i ryggen gennem hele undersøgelsen. Når nålene sidder, som de skal, bliver sengen sænket, så du ligger ned, og undersøgelsen går i gang.
Det er vigtigt, at du ligger så stille som muligt under hele undersøgelsen for at få det bedste resultat.
Undersøgelsen varer cirka 2 ½ time.
Efter undersøgelsen bliver du fulgt tilbage til sengeafdelingen.
I de fleste tilfælde skal du til en udskrivningssamtale med lægen. Her får du undersøgelsens resultater, og I taler om det videre forløb.
Hvis du har mulighed for at have en pårørende med til samtalen, vil det være godt.
Sådan forbereder du dig
-
-
-
Tag ikke blodfortyndende medicin
Hvis du får blodfortyndende medicin, såsom Marevan, Clopidogrel, Brilique, Pradaxa® eller Xarelto®, er det vigtigt, at du holder pause med medicinen inden undersøgelsen. Tager du Magnyl® eller Persantin®, skal du ikke holde pause.
Afmeld eventuel hjemmepleje
Hvis du modtager hjemmepleje, er det vigtigt, at du afmelder det døgn, du skal være indlagt her. Det er samtidig vigtigt, at du informerer hjemmeplejen om, at du er hjemme igen dagen efter til aften.
Når du kommer hjem
-
-
-
Start blodfortyndende behandling dagen efter
Du kan starte din blodfortyndende behandling igen dagen efter undersøgelsen.
Fjern plaster
Du må fjerne plasteret cirka 24 timer efter undersøgelsen.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os.