Du skal have foretaget en EEG – også kaldet Elektroencephalografi – over længere tid med hjælp fra en optager. Formålet med en langtids-EEG er at få mulighed for at optage et anfald, samtidig med at der kan laves en udførlig beskrivelse af anfaldet. Undersøgelsen varer 1-5 dage, afhængig af hvor mange anfald du har.
Sådan foregår undersøgelsen
På den første dag møder du på afdelingen og får udstyret udleveret og monteret, og du kan tage hjem umiddelbart bagefter.
Du får udleveret en rygsæk, som du skal bære en båndoptager i. Den vejer under 1 kilo. Samtidig skal du have 18 elektroder påmonteret hovedbunden. Dette gøres ved hjælp af creme og plaster. For at holde elektroderne på plads, skal du gå med en elastikhue, som du skal bære døgnet rundt, også når du sover.
Optageren har en anfaldsknap, som det er vigtigt, at du trykker på, når du får et anfald.
I de følgende dage, skal du én gang i døgnet have skiftet batterier og pc-kort i båndoptageren, og elektroderne skal ses efter. Det foregår også på Neurofysiologisk Afdeling.
Du skal udfylde et skema, som beskriver, hvad du har foretaget dig i løbet af dagen, så vi kan sammenligne dine aktiviteter med målinger fra EEG’et. Det er meget vigtigt, at du udfylder skemaet så nøjagtigt som muligt. Det er ikke kun anfaldene, du skal beskrive, men også hvad du foretager dig i løbet af døgnet. Skriv hellere for meget end for lidt.
Sådan forbereder du dig
For at elektroderne kan sidde ordentligt fast, er det vigtigt at du har rent og nyvasket hår, når du møder på afdelingen. Du må altså ikke have brugt voks, hårlak, gelé eller lignende.
Hvis du har brug for personlig hjælp, skal du have en hjælper med, når du møder på afdelingen.
Når du kommer hjem
Undgå bad
Udstyret kan ikke tåle vand - du må derfor ikke gå i bad, så længe du har det monteret.
Tyg ikke tyggegummi
Når du bruger tyggegummi øger det muskelaktiviteten, og det kan påvirke EEG’et. Derfor skal du undlade at bruge tyggegummi.
Pas på voldsomme rystelser
Voldsomme rystelser kan også påvirke udstyret. Undgå derfor aktiviteter som for eksempel trampolin hop.
Du får svar på undersøgelsen
Resultaterne af undersøgelsen bliver undersøgt af en læge, som sender svaret videre til den afdeling eller læge, som har henvist dig til undersøgelsen. Det er også der, du får svar på undersøgelsen.
Kontakt og mereviden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om EEG, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’EEG’