Du skal have foretaget et videoovervåget EEG. Undersøgelsen, der måler den elektriske aktivitet i hjernen, foregår på en specialindrettet stue på Neurologisk Afdeling og tager omkring 3 døgn. Igennem hele undersøgelsen har du udstyr på, som foretager EEG-undersøgelsen, samtidig med at du bliver filmet.
Undersøgelsen er nødvendig for at kunne sammenligne hjernens aktivitet fra en EEG-måling med et videofilmet anfald. Epilepsi findes i mange forskellige typer, og anfald kan se forskellige ud. Ved at filme er der mulighed for at stille den rette diagnose og afklare, hvad der er den rette behandling for dig, baseret på både EEG og anfaldets karakteristik.
Sådan foregår undersøgelsen
Når du møder på afdelingen, bliver du først vist rundt og bliver tilbudt morgenmad. Herefter vil en neurofysiologiassistent påsætte det udstyr, der skal bruges i forbindelse med EEG-registreringen. Du vil også komme til at tale med en læge på indlæggelsesdagen.
Sådan optages EEG’et
Et EEG måles med elektroder, som sidder på hovedbunden. Ved denne undersøgelse får du en stofhætte på, hvor 20 elektroder er syet ind i. Denne hætte skal du have på under hele undersøgelsen og altså også, når du sover. Hætten er koblet til en lille boks, som du skal bære i en taske om halsen. Boksen har en trykknap, som du skal trykke på, hvis du føler, at et anfald er på vej. Derved sættes et mærke på EEG-kurven, som markerer anfaldet.
Elektroderne skal fyldes med en gel for at sikre forbindelsen. Det sker gennem huller i hætten. Gelen kan tørre ud og skal derfor efterfyldes jævnligt. Din hovedbund kan blive øm, særligt ved efterfyldning, og hos enkelte patienter opstår der sår i hovedbunden, ligesom hætten kan føles varm og genere huden, især omkring ørerne. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at undgå dette. Husk derfor at oplyse os om eventuelt ubehag. Du får muligvis også elektroder på arme og ben for at måle din muskelaktivitet.
Mens du er indlagt
På stuen er der badeværelse med brusebad, hvor du har mulighed for at vaske dig. Under hele indlæggelsesforløbet skal du opholde dig på stuen, så du bliver filmet af kameraet i tilfælde af et anfald. Du vil også blive observeret af en sygeplejerske. På stuen er der lænestol og spisebord, men du må også gerne gå rundt. Du skal altså ikke blive i sengen hele tiden.
Rygning er forbudt på hele hospitalet, og du må ikke tygge nikotintyggegummi, da det forstyrrer EEG-optagelsen.
Du må få besøg
Du må gerne få besøg på stuen, mens du er indlagt. Besøgene skal helst være af få personer og kortere varighed inden for besøgstiden af hensyn til registreringen af anfald.
Medbring medicin
Hvis du tager medicin, skal du medbringe den til undersøgelsen. Gerne dosispakninger til 5 dage. Hvis du er ryger, skal du medbringe nikotinplaster til 5 dage. Nikotintyggegummi er ikke tilladt.
Underholdning
Du må gerne medbringe underholdning til opholdet, ud over det TV, som er på stuen. Tag gerne din bærbare computer, musikafspiller, bøger, spil eller håndarbejde med, så du har noget til at få tiden til at gå med. Bærbar computer må ikke være tilsluttet stikkontakt under brug, da dette kan forstyrre EEG-målingen. Høj musik er ikke tilladt.
Sådan forbereder du dig
Vask hår
På første dag skal du møde op med rent, nyvasket hår, og du må ikke bruge lak, gelé, voks eller lignende, da elektroderne ellers ikke kan fæstnes på huden.
Tag behageligt tøj med
Tag tøj med, som er behageligt at have på, og som kan åbnes foran med knapper eller lynlås. Husk også hjemmesko og morgenkåbe.
Når du kommer hjem
Du vil ikke kunne få resultatet af undersøgelsen umiddelbart bagefter. Derfor indkalder vi dig til en samtale med en læge, hvor du får svar på undersøgelsen. Hvis du kan, skal du fortælle, hvad du oplever under dine anfald.
Kontakt og mere viden
Hvis du har spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os.