Du skal indlægges til vurdering og optimering af din
ernæringstilstand. Din behandling bliver varetaget af TPN-teamet, som er et team af sygeplejersker, som hører under Center for Ernæring og Tarmsygdomme (CET). I teamet arbejder vi alle årets dage om dagen og om aftenen. Vi arbejder sammen med de øvrige sygeplejersker i sengeafsnittet, som varetager din pleje og behandling i samarbejde med teamet.
Vi er opmærksomme på, at dit sygdomsforløb kan have været langvarigt, og at du måske er langt hjemmefra. Det kan betyde, at du kan have svært ved at overskue din nuværende situation, hvilket vi vil tage hensyn til. Varigheden af indlæggelse i forbindelse med korttarmssyndrom er meget individuel og kan variere fra uger til måneder.
Undersøgelser under indlæggelsen
For at hjælpe dig på den bedst mulige måde starter vi på målinger af din urin og afføring samt registreringer af dit væske- og kostindtag med mere. Vi aftaler, hvordan det bedst kan foregå for dig.
Du vil hurtigst muligt bl.a. gennemgå:
- forskellige ernæringsundersøgelser ved vores bioanalytiker
- blodprøver, specifikke urin- og afføringsprøver, døgnmåling af væskeindtag og urinproduktion
- forskellige undersøgelser i forhold til din mave-tarmsygdom, fx skanninger, kikkertundersøgelser af mave-tarm-kanalen
- knogletæthedsmåling (BMD-måling) til undersøgelse af knogleskørhed.
Der kan gå nogle dage, før vi har endeligt svar på de forskellige undersøgelser. Vi informerer dig, når vi har fået svarene. Vi justerer løbende din behandling i forhold til din tilstand.
Behandling og pleje
Du kan have andre problematikker ud over ernæring, så som store mængder afføring, bandagering af stomi, dårlig sårheling, svækkelse, genoptræning, infektioner og smerter.
Vi arbejder med et individuelt pleje- og behandlingsforløb for dig med baggrund i de problematikker, du har. Ved behov arbejder vi sammen med Mave-tarmkirurgisk Afdeling, Stomiklinikken, Fysioterapien,
Ergoterapien, socialrådgiver og psykolog.
Vi vil meget gerne have, at du og dine pårørende er så aktive som muligt, og at I spørger os ved den mindste usikkerhed. På den måde kan I bidrage til et godt indlæggelsesforløb.
Ernæring i fremtiden
Vi skal i løbet af de første dage tage stilling til din ernærings- og/eller væskeplan, hvad enten det er med en speciel kost, sonde i mavesækken (sondeernæring) eller med et kateter i en blodåre (parenteralernæring, TPN).
Når det er afklaret, skal vi i samarbejde med dig og dine pårørende finde ud af, hvem der skal varetage ernæringen efter udskrivelsen. Hvis du eller dine pårørende skal varetage ernæringen, skal I gennemgå et oplæringsforløb, der handler om kroppens opbygning, steril teknik, håndtering af ernæring og remedierne, opsætning og frakobling af ernæringen, skiftning af forbinding med mere.
Oplæringen begynder, når vi i samråd med dig/jer vurderer, at du/I har ressourcerne til det.
Vi samarbejder tæt med hjemmesygeplejerskerne, som helt eller delvist kan varetage ernæringen og i.v.-væsker med mere.
Udskrivelse
Vi planlægger din udskrivelse i samråd med dig og dine pårørende i god tid. Der er flere ting, som skal være arrangeret inden udskrivelsen. Du skal blandt andet have leveret et dropstativ og eventuelt et køleskab til din ernæring fra vores hjælpemiddeldepot.
Vi afholder en udskrivelsessamtale, hvor du, eventuelt dine pårørende, en læge, en sygeplejerske og en repræsentant fra Sygehusapoteket deltager. Det er Sygehusapoteket, som fremover leverer din ernæring og de remedier, du skal bruge. Ved udskrivningssamtalen tager vi stilling til, hvilke remedier du skal have leveret, hvilken ugedag leverancen skal komme og dit videre ambulante forløb.
Inden udskrivelsen får du information om, hvad du skal være opmærksom på fremover i forbindelse med ernæring. Du får ligeledes information om, hvor du skal henvende dig efter udskrivelsen, hvis der opstår problemer, eller hvis du bliver i tvivl om noget i forhold til din ernæring, væske eller dit kateter
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.