Personer med kræftsygdom har en højere risiko for visse typer blodpropper sammenlignet med den generelle befolkning. Der er særligt tale om blodpropper i venerne, hvilket betyder, at de opstår i de blodkar, der fører blodet tilbage til hjertet. Man kalder dem derfor på fagsprog for venøse blodpropper.
Venøse blodpropper kan blandt andet opstå i benet eller i armen. Nogle gange kan blodpropperne også sætte sig i lungerne. En venøs blodprop i lungerne er en alvorlig hændelse, der i værste fald kan være dødelig. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på relevante symptomer, så blodproppen kan behandles rettidigt.
Den forhøjede risiko for venøse blodpropper skyldes flere faktorer. At have en kræftsygdom er i sig selv en risikofaktor, men også selve kræftbehandlingen kan øge risikoen. Det gælder både den medicinske kræftbehandling, stråleterapi og operationer. At være fysisk inaktiv øger også risikoen, hvilke for mange er et uundgåeligt element undervejs i et kræftforløb.
Symptomer du skal reagere på
Er du uheldig at blive ramt af en venøs blodprop, er det vigtigt at reagere hurtigt, så du kan få relevant behandling med det samme. Behandlingen består primært af blodfortyndende medicin.
Symptomer, der kan være tegn på venøs blodprop i ben eller arm:
- Ensidig hævelse af foden, anklen, benet eller armen. Huden kan føles spændt.
- Smerter eller krampefølelse – oftest mærkes det i læggen. Det kan føles som en fibersprængning.
- Rødme eller blålig misfarvning af arm eller ben.
- Benet kan føles tungt og varmt.
Symptomer, der kan være tegn på venøs blodprop i lungerne:
- Pludseligt opstået åndenød, eventuelt udviklet over timer til dage.
- Nyopståede smerter i øvre ryg eller bryst, fx i forbindelse med en dyb indånding.
- Hoste med blodigt opspyt.
- Besvimelse.
Kontakt ved symptomer
Oplever du nogle af de symptomer, der er nævnt ovenfor, skal du kontakte Onkologisk Afdeling med det samme. Vi hjælper med at vurdere, om det kan dreje sig om en venøs blodprop og iværksætte de relevante undersøgelser. Oplever du pludselige brystsmerter eller pludseligt opstået åndenød, skal du dog ringe 112.
Forebyggende behandling ved indlæggelse
Hvis du bliver indlagt undervejs i dit kræftforløb, vil du måske opleve, at vi under indlæggelsen tilbyder dig forebyggende blodfortyndende behandling i form af daglige indsprøjtninger under huden. Det gør vi, fordi vi har erfaring for, at risikoen for venøse blodpropper er særligt høj for nogle patienter netop under indlæggelse.
Sådan forebygger du selv bedst muligt venøse blodpropper
- Vær fysisk aktiv dagen igennem. Du kan fx gå flere korte ture, stå på tæer og vippe med fødderne. Gør, hvad du har energi til.
- Lav ben-øvelser. Har du besvær med at gå rundt, kan du lave ben-øvelser. Fx kan du 1 gang i timen strække og bøje benene, samt vippe med fødder og tæer.
- Drik rigelig væske. Sørg for at drikke rigeligt med væske, så du undgår dehydrering.
- Undgå at ryge.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.