Du skal til plasmaferese i Blodbanken. Ved behandlingen fjernes plasma fra blodet. Plasma er et ’delelement’ af blodet, som kan indeholde affaldsstoffer, der giver dig dine gener/symptomer.
Plasmaet, som vi fjerner, erstattes enten med et proteinstof kaldet Albumin eller med plasma fra donorer. Det afhænger af din diagnose, hvilket erstatningsprodukt der vælges.
Du skal henvises af behandlende læge
Din behandlende læge på hospitalet henviser dig til plasmaferese. Den kan starte akut i forbindelse med en indlæggelse, men kan også være et planlagt forløb.
Sådan foregår behandlingen
Når du skal behandles, skal du møde op i Blodbanken i donormodtagelsen. Plasmaferese gives ambulant og varetages af sygeplejersker i Blodbanken, som er specielt uddannet til dette. Sygeplejersken vil være til stede under hele behandlingen.
Du sidder/ligger på et justerbart leje med både pude, tæppe og dyne. Du vil få målt dit blodtryk i forbindelsen med behandlingen.
Vi anlægger en nål i den ene albuebøjning og via denne kobles du til det engangsudstyr, som er i maskinen.
Vi opsamler plasmaet ved at lade blodet løbe gennem et sterilt engangsudstyr i en maskine, hvor plasmaet, efter en centrifugering, bliver delt fra resten blodet. Resten af blodet får du tilbage. Dette vil gentages, indtil den ordinerede mængde plasma er fjernet fra dit blod.
Behandlingen tager mellem 3 og 5 timer. Varigheden er individuel.
Der vil maksimalt være 600 ml blod ude af kroppen ad gangen i forbindelse med behandlingen.
For at hindre blodet i at størkne tilsættes citrat under behandlingen. Enkelte kan opleve en snurrende fornemmelse i fingre og læber. Disse symptomer kan afhjælpes med indtagelse af et mælkeprodukt eller medicinsk med et calciumtilskud i form af tabletter opløst i vand eller ved direkte indsprøjtning via nålen i albuebøjningen.
Kun ved 1. behandling vil en af Blodbankens læger tilse dig.
Sådan forbereder du dig op til behandlingen
Undersøgelser inden behandlingen
Senest én uge inden 1. behandling skal du have taget blodprøver, samt lavet et hjertekardiogram (EKG), der skal godkendes af vores læger. Den behandlende læge sørger for, at der er bestilt de prøver, som skal tages 1 uge før plasmaferesen
Tal med din læge om din medicin
Du skal med din læge aftale, hvordan du skal tage din sædvanlige medicin på behandlingsdagen. Noget medicin kan blive fjernet/miste sin virkning under plasmaferesen.
Drik ekstra væske
Sørg for at indtage ekstra mængder af væske i dagene op til plasmaferesen. Du må meget gerne vælge mælkeprodukter.
Hvis du skal have taget blodprøver
Skal du have taget blodprøver i tilknytning til ambulante kontroller på hospitalet, kan vi tage disse på behandlingsdagen.
Ring til Blodbanken senest dagen før din behandling, så vi kan hente de rigtige prøveglas.
Sådan forbereder du dig på behandlingsdagen
Spis mad og tag medicin
Du skal spise morgenmad og tage den aftalte medicin. Vær dog opmærksom på, at du ikke må tage vanddrivende medicin.
Hav dit eget tøj på
Du har dit eget tøj på under hele behandlingen. Vælg en kortærmet trøje/skjorte eller en beklædning, hvor ærmerne med lethed kan ”foldes op” over albueleddet. Vælg derudover løstsiddende tøj, som er behageligt at sidde i.
Gå på toilet inden behandlingen
Det er praktisk, at du har været på toilettet inde behandlingen starter. Under behandlingen hjælper vi dig gerne med bækken eller kolbe.
Transport til Blodbanken
Til den 1. behandling vil vi råde dig til ikke selv at køre bil til og fra behandlingen.
Bliver du transporteret af pårørende, er de velkommen til at blive under behandlingen.
Medbring underholdning
Du må gerne medbringe læsestof, telefon, PC eller lignende. Der er fjernsyn.
Efter behandlingen
Du vil få et plaster, samt en forbinding på, der skal sidde på din arm en time efter behandlingen. Du kan føle dig træt i de første timer efter behandlingen. Calciumtilskuddet kan hos nogen give kortvarig uro i maven.
Vi aftaler næste behandling
Før du forlader Blodbanken, vil du kende planen for din næste behandling.
Vi vil gerne tilrettelægge tidspunkterne for dine behandlinger, så de er tilpasset dine ambulante kontroller ved din læge på hospitalet.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.