Stamcelleopsamling, også kaldet leukaferese, er en behandling, hvor du skal have opsamlet stamceller fra blodet.
Stamcellerne befinder sig normalt inde i knoglerne, hvor de danner blodplader og røde og hvide blodlegemer.
Baggrund
Formålet med at opsamle stamcellerne er, at det vil gøre dig i stand til at tåle den efterfølgende højdosis kemobehandling. Højdosis kemoterapi er så stærk, at den slår alle de celler, der deler sig hurtigt, ihjel.
Det gælder især kræftceller, men også hårceller og stamceller. Hvis man ikke har stamceller liggende i reserve, der ikke er blevet påvirket af højdosis kemoterapi, vil kroppen ikke være i stand til at producere blodceller efter behandlingen. Et par dage efter højdosisbehandlingen får du stamcellerne tilbage, og de finder af sig selv ud i knoglemarven og begynder at producere blodceller igen.
Forberedelser
Inden vi kan opsamle stamcellerne, skal de fra knoglemarven ud i blodbanen. For at det kan lade sig gøre, skal du behandles med stamcellefremmende kemoterapi og vækstfaktor. Du skal sandsynligvis have denne type kemoterapi i 10-14 dage før stamcelleopsamlingen og vækstfaktorbehandlingen i 4-6 dage før, og fortsætte med det indtil opsamlingen er overstået.
Du skal have taget røntgen af hjerte og lunger og have taget et hjertekardiogram (EKG).
Et par dage før forventet stamcelleopsamling vil du, i lokalbedøvelse, få anlagt et kateter i en stor blodåre (vene) på halsen eller på overkroppen. Dette kateter kobles til den maskine, der bruges i forbindelse med stamcelleopsamlingen.
Sådan foregår stamcelleopsamlingen
Blodprøve
Du får taget en blodprøve tidligt om morgenen på Hæmatologisk Afdeling. Blodprøven viser, om der er kommet nok stamceller ud i blodbanen, så stamcelleopsamling kan foretages denne dag. Ikke alle er klar til stamcelleopsamling den første dag, og hvis det ikke er tilfældet, så gentager vi blodprøven den efterfølgende dag.
Dine forberedelser
Spis morgenmad og eventuel medicin som du plejer. Spis og drik gerne mejeriprodukter.
Du må gerne have dit eget tøj på, dog skal der være nem adgang til kateteret.
Medbring gerne bøger, computer og mobil. Der er tv på stuen. Pårørende er også velkomne.
Transport til Blodbanken
Når Hæmatologisk Afdeling har fået besked fra Blodbanken, om at stamcelletallet er højt nok, vil du blive kørt i taxa til Blodbanken på Sygehus Nord. Du skal være klar til at køre straks efter morgenmaden. Sekretæren sørger for transport og giver dig en taxabon med til returkørslen.
I Blodbanken skal du henvende dig til receptionisten, som følger dig ned på stuen.
Selve opsamlingen
Under opsamlingsforløbet ligger du i en almindelig seng og har fuld bevægelsesfrihed af dine arme, og du vil kunne vende dig i sengen.
Maskinen kobles til dit kateter med to slanger, og blodet løber ind i maskinen, hvor stamcellerne sorteres fra. Det resterende blod løber tilbage til dig, og der er ikke meget blod ude af gangen.
Blodet tilsættes en væske der gør, at det ikke størkner i maskinen. Væsken binder kalken i blodet og forhindrer dermed størkningsprocessen. En del af denne væske returneres til dig, men er ikke skadelig. Det eneste, du eventuelt vil kunne mærke, er en snurren/prikken i fingre og læber. Det kureres nemt med et tilskud af kalk i form af mælk, kakao eller brusetabletter.
Du vil kunne spise og drikke normalt, og Blodbanken kan tilbyde frugt, yoghurt og sandwich samt diverse drikkevarer under opsamlingen.
Det er praktisk, at du har været på toilettet inden opsamlingen. Undervejs vil du kunne benytte urinkolbe eller bækkenstol på stuen.
Stamcelleopsamlingen varer cirka 4-5 timer.
Bivirkninger
Der er ikke mange bivirkninger ved stamcelleopsamlingen. Ud over snurren i læber og fingerspidser vil de fleste mærke lidt træthed efterfølgende.
Måske oplever du lidt løs afføring, som dog hurtigt fortager sig.
De fleste har ondt i knoglerne, især i lænden. Det skyldes vækstfaktorbehandlingen og er et tegn på, at knoglemarven arbejder på at frigive stamcellerne. Smerterne kan lindres med almindelig smertestillende medicin.
Efter stamcelleopsamlingen
Stamcellerne fryses efter opsamlingen ned ved -196
o
C, hvor de opbevares til der er brug for dem.
På baggrund af dagens blodprøver og den forventede mængde opsamlede stamceller, planlægger vi sammen med læger og bioanalytikere det videre forløb.
Opsamlingen vil kunne strække sig over 1-3 dage. Du vil altså ikke nødvendigvis kunne forvente at være færdig allerede den første dag.
Hvis der ikke er opsamlet nok stamceller den første dag, vil du få vækstfaktor igen om aftenen for at være klar til stamcelleopsamling igen dagen efter.
Når du har fået besked om, at der er opsamlet nok stamceller, vil du få fjernet dit kateter. Det foregår på Hæmatologisk Afdeling og kræver ikke bedøvelse.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål til proceduren, er du velkommen til at kontakte os.