Da du har problemer med selv at tisse, har du i samråd med din læge valgt at få lagt et topkateter, også kaldet et suprapubisk kateter.
Topkateteret skal ned i blæren gennem et lille hul på maven.
Sådan anlægges topkateteret
Det er en forudsætning for at få topkateter, at din blære skal kunne indeholde 300 ml væske.
Hvis du i forvejen har et almindeligt blærekateter, kan du træne din blære op til at kunne rumme den nødvendige mængde urin ved at sætte en prop eller klemme på dit kateter.
Hvis du ikke har et blærekateter i forvejen, får du lagt et blærekateter op, så vi kan fylde 300 ml saltvand i din blære gennem blærekateteret, umiddelbart inden vi anlægger topkateteret.
Hvis du i forvejen har et almindeligt blærekateter, skanner vi din blære for at sikre, at den indeholder den nødvendige mængde urin, inden topkateteret sættes i. Hvis der er for lidt urin, sprøjter lægen vand op i blæren gennem dit almindelige kateter, så der i alt er cirka 300 ml.
Derefter spritter vi huden af og giver dig en lokalbedøvelse.
Lokalbedøvelse vil sige, at du får lagt bedøvelsen med enten salve eller indsprøjtning ved indstikstedet. Dermed er kun dette område bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
Når lokalbedøvelsen virker, laver lægen et lille hul i huden på det sted, hvor katetreet skal sættes i.
Lægen sætter kateteret i ved hjælp af et indføringsrør, som fjernes igen, så snart kateteret er placeret i blæren.
Derefter fyldes 5-10 ml væske i ballonen på kateteret, så kateteret ikke glider ud. Til sidst bliver kateteret koblet til en urinpose.
Du kan straks se, at kateteret fungerer, da der kommer urin/væske i urinposen.
Det tager cirka 60 minutter at anlægge kateteret.
Sådan forbereder du dig
Hold eventuelt pause med blodfortyndende medicin
Hvis du er i blodfortyndende behandling med Hjertemagnyl®, Persantin®, Plavix®, Marevan, Marcoumar® eller medicin, der indeholder acetylsalicylsyre, skal du kontakts os. Hvis du i den forbindelse skal have en anden type blodfortyndende behandling, ordinerer vi den til dig.
Efter Anlæggelse af topkateter
Du lærer, hvordan du passer og skifter kateteret
Samme dag, som vi har sat topkateteret i, lærer vi dig, hvordan du passer det, skifter det og urinposen, passer indstiksstedet med videre. Du får også skriftlig information med hjem. Mange får hjælp til deres topkateter af en hjemmesygeplejerske, som vi kan hjælpe dig med at kontakte.
Du må tage hjem, når vi har sikret os, at dit kateter fungerer, som det skal.
Når du kommer hjem
Forvent, at det kan bløde lidt
De første par dage bløder du måske lidt fra indstiksstedet, som er det sted, hvor kateteret går gennem huden. Du har derfor fået et plaster på, som hjemmeplejen måske skal holde øje med. Det får du nærmere at vide om, når du er på hospitalet.
Forvent skorper ved indstiksstedet
Efterhånden danner der sig en slimhinde i indstikskanalen. Derfor er det normalt, at der kommer lidt slim, som du kan se som skorper ved indstikskanalen. Hvis du bløder, eller hvis der kommer pus fra indstikskanalen, har du muligvis betændelse.
Mulige gener
Du vil opleve, at der er en række gener forbundet med at have et topkateter:
- Du får bakterier i urinen og blæren.
- Du kan få smerter i blæren.
- Du kan få blærekramper, som giver sivende urin ved siden af kateteret.
- Du kan få blod i urinen.
- Der er specielle krav til din påklædning.
Generne kan medvirke til, at du oplever en dårligere livskvalitet. Du kan selv gøre en indsats for at mind-ske problemerne. Læs hvordan i pjecen 'Sådan bruger du topkateter'.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.