Du skal behandles for hæmorider med behandlingsmetoden THD (Transanal Hæmoride Dearterialisation), som er en ultralydsvejledt operation af hæmorider. THD er et mindre indgreb, som nedsætter blodgennemstrømningen i hæmoriderne.
Hæmorider er blodfyldte udvidelser af de blodårer, som normalt findes indvendigt i endetarmskanalen. De kan i lettere tilfælde ikke ses eller føles, men de kan give symptomer i form af kløe, smerter, sivning af væske eller frisk blod. Større hæmorider kan presses ud af endetarmen og komme i klemme, så de hæver og giver kraftige smerter. I svære tilfælde af hæmorider er det nødvendigt at operere for at afhjælpe generne.
Sådan foregår operationen
Når du ankommer til afsnittet, bliver du klargjort til operation af en sygeplejerske og får forebyggende smertestillende medicin. Du taler også med lægen, der skal operere dig, om hvad der skal foregå.
Under operationen er du fuldt bedøvet.
For at du kan blive bedøvet, får du lagt et drop, som er et plastikrør i håndryggen, hvori vi giver dig medicin og væske.
THD er et mindre indgreb, som ikke efterlader sår.
Lægen bruger en ultralydssonde til at finde de indvendige blodkar, der forsyner hæmoriderne med blod. Lægen afsnører blodkarrene, så blodgennemstrømningen i hæmoriderne nedsættes. Når der ikke kommer blod til hæmoriderne, vil de gradvist skrumpe, og dine symptomer aftager.
Hvis der er hæmorider uden for endetarmsåbningen, trækker lægen dem op på plads og syer dem fast.
Du får eventuelt lagt en tampon op i endetarmen, som kan suge en eventuel blødning efter operationen. Tamponen er en geléklump, som falder ud første gang, du har afføring.
Operationen varer cirka 30 minutter.
Sådan forbereder du dig
Hold eventuelt pause med blodfortyndende medicin
Hvis du er i blodfortyndende behandling eller tager fiskeolie, skal du muligvis holde pause med behandlingen. Følg den vejledning, du har fået ved forundersøgelsen.
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol), så du har til de første dage hjemme. Øvrig medicin får du med fra afdelingen til de første dage
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden aftalen.
- Du må ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et glas sød saft (cirka 200 ml) 2 timer før aftalen og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
- Du må indtage vanlig medicin ifølge aftale med anæstesilægen. Spørg, hvis du er i tvivl.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag rent tøj på. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur, ringe og piercinger. De er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, kontaktlinser, høreapparat og tandprotese fjernes lige inden bedøvelsen.
Medbring eventuel medicin til operationen
Du skal medbringe din daglige medicin, både kosttilskud og anden medicin samt spray- og inhalationsmedicin.
Udrens tarmen
Din tarm skal udrenses inden operationen. Sammen med din indkaldelse til operationen får du en rekvisition, som du skal tage med på apoteket, så du kan få udleveret den medicin, du skal bruge til udrensningen.
Efter operationen
Efter operationen bliver du kørt til Mobiliseringsafsnittet/Opvågningen, hvor du bliver observeret i nogle timer. Du får eventuelt smertestillende medicin.
Inden udskrivelsen taler du kort med den læge, der opererede dig, og vi orienterer dig om det videre forløb. Når du er klar til det, får du noget at spise og drikke.
Forvent at blive udskrevet samme dag
De fleste patienter kan tage hjem samme dag, som de er blevet opereret. Forvent derfor, at du er klar til at komme hjem få timer efter operationen. Hvis du mod forventning ikke er klar til at komme hjem, bliver du indlagt på sengeafdelingen.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet. Vi anbefaler også, at du har en voksen person hos dig det første døgn efter operationen.
Når du kommer hjem
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende medicin som aftalt
Det er ikke unormalt at have smerter efter operationen. Vi anbefaler, at du tager smertestillende medicin som angivet i det skema, du får udleveret inden udskrivelsen.
Undgå alkohol
Vi anbefaler, at du ikke drikker alkohol i døgnet efter operationen, da bedøvelsesmidlet forstærker virkningen af alkohol.
Hold maven i orden
De første par dage kan det gøre ondt, når du har afføring. Det er vigtigt, at du har regelmæssig afføring, og at du holder afføringen lind, så du undgår at presse for meget.
Vi anbefaler, at du køber Magnesia-tabletter på apoteket og tager dem de første dage efter operationen. Desuden kan du gøre følgende for at holde afføringen lind:
- Spis mange fibre. Det vil sige rigeligt med klid, frugt og grøntsager. Fibre holder på væske, og det giver en let og blød afføring.
- Drik rigeligt.
- Spis svesker og blommer.
- Undgå hvidt brød, kager og sukker.
- Dyrk regelmæssig motion. Det styrker tarmfunktionen og mindsker stress.
- Væn dig til regelmæssige toiletbesøg. Det bedste tidspunkt er ofte den første time efter, at du har spist morgenmad. Du skal ikke skynde dig.
Dyrk motion, men undgå hård aktivitet i starten
Det er vigtigt, at du kommer hurtigt i gang med at røre dig, da motion hjælper til at undgå forstoppelse. Dog bør du ikke lave fysisk hård træning i den første uge efter operationen.
Mulige komplikationer
- Smerter
- Afføringstrang
- Let blødning fra tarmen
- Kraftig blødning.
Kontakt os ved problemer i det første døgn
Har du problemer i det første døgn, efter du er blevet udskrevet, er du velkommen til at kontakte os.
Efter det første døgn skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten, hvis du oplever problemer.
Kontrol
Vi tilbyder dig at komme til kontrol efter 3 måneder.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Individuelle informationer og ordinationer forud for din operation
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________