Et menneske har normalt 4 biskjoldbruskkirtler. De er hver på størrelse med et riskorn og styrer via hormonet PTH, hvor meget kalk der optages i tarmen, hvor meget kalk der indlejres i knoglerne, og hvor meget kalk der udskilles i nyrerne.
Disse kirtler ligger normalt på halsen på bagsiden af skjoldbruskkirtlen, nedadtil på halsen.
Kirtlerne kan ophøre med at fungere eller udvise nedsat funktion på grund af:
- fjernelse af en eller flere kirtler ved en operation på halsen
- at de ikke var der fra fødslen
- at immunforsvaret angriber dem og ødelægger dem.
Symptomer på nedsat kalkindhold i blodet
Let nedsættelse af kalkindholdet i blodet giver som regel ingen symptomer. Ved sværere nedsættelse af kalkindholdet i blodet kan man opleve stikken og prikken i fingre og tæer og omkring munden. Nogle kan opleve trækninger i musklerne.
Sådan foregår behandlingen
Behandling af nedsat kalkindhold i blodet stiler mod at hæve kalkniveauet i blodet og dermed fjerne symptomer på lavt kalkniveau samt at undgå, at kalkindholdet i blodet bliver for højt.
Behandlingen består i tilførsel af kalktabletter. Nogle har desuden brug for at få tilført såkaldt aktiveret D-vitamin (kaldet Etalpha® eller Alfacalcidol, der nogle gange kommer som brune kapsler). Det aktiverede D-vitamin øger optagelsen af kalk i tarmen og forhindrer tab ud i urinen.
Får du de symptomer, der er nævnt ovenfor, kan du eventuelt tage en ekstra kalktablet eller drikke fx et glas mælk eller to.
Kontrol af behandlingen
Vi kontrollerer kalkindholdet i blodet jævnligt med en blodprøve for at sikre, at behandlingen er justeret korrekt. Det kan forekomme, at behandlingen giver anledning til forbigående højt kalkindhold i blodet.
For højt kalkindhold i blodet kan medføre tørst, træthed, forstoppelse, nyresten og øget risiko for åreforkalkning. Derfor bør det undgås. Det er vigtigt, at du kontakter os, hvis du får disse symptomer, så du kan få lavet en ekstra blodprøvekontrol.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.