Hvis fosteret er levende, skal du have tilladelse fra Abortsamrådet til at afslutte graviditeten. Vi sender ansøgningen på vegne af dig. Typisk kommer afgørelsen dagen efter at ansøgningen er sendt. Vi kontakter dig telefonisk med information om afgørelsen og den videre plan.
Hvis Abortsamrådet giver tilladelse til at afbryde graviditeten, og du har underskrevet blanket A eller B ”Anmodning om svangerskabsafbrydelse”, kan vi gå videre med afbrydelse af graviditeten.
Når man er mere end 12 uger henne i graviditeten, er en medicinsk abort den mest skånsomme afslutning både fysisk og psykisk.
Vigtige spørgsmål at tage stilling til
Inden du får foretaget aborten, er det en god idé at tænke over, hvad du/I ønsker, der skal ske med fosteret efter aborten. Det kan være svært at forholde sig til, og det er heller ikke det hele, du skal tage stilling til med det samme.
- Ønsker du/I at se fosteret efter aborten?
- Hvordan ønsker du/I, at der bliver draget omsorg for fosteret:
- Du/I søger selv for almindelig begravelse.
- Du/I lader hospitalet sørge for nedgravning.
Specielt til dig, der må afbryde graviditeten af medicinske grunde
Hvis fosteret er dødt, har svære misdannelser eller alvorlige kromosomafvigelser, vil vi ofte anbefale obduktion og eventuelt kromosomundersøgelse af fosteret for at få så meget viden så muligt om omfang og eventuelt årsag. Det kan i nogle tilfælde også have betydning for eventuelle fremtidige graviditeter. Vi tilbyder en opfølgende samtale ved en læge efter 6-8 uger.
Abortsamrådet
Du finder mere information om Abortsamrådet på www.rn.dk ved at søge på 'Abortsamråd' eller på www.retsinformation.dk under Sundhedslovens kapitel 27.
|
Sådan foregår behandlingen
Hvis fosteret er levende, skal du komme af 2 omgange med et par dages mellemrum.
Samtale og Mifegyne
Du skal møde i Svangreambulatoriet. Du vil få taget blodprøver, og efterfølgende får du en tablet med et anti-hormon, Mifegyne, som hæmmer virkningen af kroppens eget graviditetshormon og modner livmoderhalsen, så den bliver klar til den egentlige igangsættelse. Hvis du kaster op inden for 1 time efter indtagelsen, skal du have en ny tablet. Op mod 3 % oplever blødning og abort som følge af Mifegyne.
Du vil have mulighed for at tale med en jordemoder om det kommende forløb, og herefter kan du tage hjem.
Indlæggelse
1-2 dage senere om morgenen skal du på Fødegangen på det aftalte tidspunkt. Du må gerne have en pårørende med, der kan være sammen med dig under hele forløbet. Vi måler dit blodtryk, din puls og din temperatur. Herefter får du et drop i hånden med sukkervand. En jordemoder varetager din behandling. Du får lagt 2 stikpiller op i skeden. Stikpillerne indeholder et hormon, som får livmoderen til at trække sig sammen. Når du har fået stikpillerne lagt op i skeden, skal du ligge i sengen i 1 time. Herefter må du stå op og bevæge dig rundt. Du får 2 stikpiller hver 3. time, indtil du har aborteret, dog højst 5 gange pr. dag. De fleste vil abortere i løbet af den første dag. Du får smertestillende medicin efter behov.
Når du har aborteret
Når du har aborteret, kan der være behov for en udskrabning af moderkagevæv fra livmoderen. Udskrabningen skal sikre, at livmoderen er helt tømt. Udskrabningen foregår på operationsafsnittet, og du er i rygbedøvelse eller fuld bedøvelse under indgrebet. Inden indgrebet taler du med en narkoselæge, som ud fra din helbredstilstand vurderer, hvilken form for bedøvelse du skal have.
Efter behandlingen
Tilbage på fødegangen
Når du kommer tilbage på sengeafsnittet, observerer vi dig for at kontrollere din tilstand efter bedøvelsen.
Du får noget at drikke, og du kan også få noget at spise, hvis du har lyst. Du må stå ud af sengen, så snart du føler dig klar til det.
Hvis du er mere end 18 uger henne i graviditeten får du nogle tabletter, der hæmmer mælkeproduktionen.
Udskrivelse
Vi forventer, at du kan udskrives samme dag. Du har mulighed for at få en opfølgende samtale med en jordemoder indenfor 4 uger. Hvis du ønsker det, aftaler vi tidspunktet for samtalen med det samme.
Kør ikke selv hjem
Du skal selv sørge for transport hjem. På grund af bedøvelsen må du ikke selv køre bil før næste dag. Du kan tage bus, tog, taxa eller være passager i privat bil, når du skal hjem. Hvis du har abonnement hos Falck, kan Falck sørge for transporten.
Sådan forbereder du dig
Mød fastende til indlæggelsen
Den dag, du skal have lagt stikpiller op i skeden, skal du møde fastende Du skal derfor følge disse retningslinjer før indlæggelsen:
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før aftalen. Det kan være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- Du må dog gerne spise et let morgenmåltid senest klokken 6.00. Det kan fx være lyst brød med marmelade, men du skal undgå mælkeprodukter.
- Efter klokken 6.00 må du ikke spise. Du må heller ikke ryge, drikke noget eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, piercinger, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Fortæl jordemoderen, hvis du bruger kontaktlinser. For en sikkerheds skyld bør du fjerne linserne, allerede mens du er i sengeafsnittet.
Når du kommer hjem
Aftal at have en pårørende hos dig
Natten efter aborten bør du ikke være alene. Aftal at have en voksen person hos dig i tilfælde af, at du bliver utilpas.
Sygemeld dig
Vi anbefaler, at du sygemelder dig i op til 1 uge efter behandlingen.
Forvent blødning
I den første uge efter aborten kan du bløde svarende til menstruation. Blødningen skal være aftagende.
De første 2-3 uger kan du også have øget udflåd.
Undgå karbad, svømmehal, samleje og tampon
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal, bade i havet eller have samleje, så længe du bløder.
Spørg din læge om prævention
Hvis du er i tvivl om, hvilken prævention du vil bruge, bør du tale med din læge om det.
Kontakt din læge ved tegn på infektion
Kontakt din læge, hvis:
- du bløder kraftigere end ved en normal menstruation
- du får smerter i underlivet
- du har feber over 38 grader i mere end 1 døgn.
Hvis du har behov for tale med nogen
Aborten kan påvirke dig følelsesmæssigt, og du kan have brug for at tale med nogen om dine tanker og følelser. Din læge kan henvise dig til en psykolog. Vær opmærksom på, at du selv skal betale en del af udgiften (cirka 40%).
Din læge eller en præst kan også være gode samtalepartnere efter aborten.
Kontakt og mere viden
Mødrehjælpen tilbyder støtte og samtaler både før og efter aborten. Læs mere på deres hjemmeside www.moedrehjaelpen.dk eller ring til deres telefonrådgivning på telefonnummer 70 11 12 12.
Har du spørgsmål til behandlingen og opholdet på sygehuset, er du velkommen til at kontakte os.