Du er indkaldt til vendingsforsøg, fordi der er mistanke om, at dit barn ikke vender med hovedet nedad (hovedstilling).
Først bliver du set af en læge, der foretager en ultralydsskanning for at se, hvordan barnet vender.
- Hvis barnet vender i hovedstilling, gør vi ikke yderligere.
- Hvis barnet ikke vender i hovedstilling, vil lægen vurdere, om du kan tilbydes forsøg på vending af barnet.
Forvent, at besøget i ambulatoriet kan tage 2-3 timer. Det er en god idé at tage en pårørende med.
Sådan foregår vendingsforsøget
- Først kører jordemoderen en hjertelydskurve (CTG) i 20-30 minutter for at sikre, at barnet har det godt forud for vendingsforsøget.
- Herefter får du en indsprøjtning med Ventoline, som virker afslappende på livmoderen og derved gør vendingen lettere. Ventoline kan give bivirkninger i form af hjertebanken og varmefølelse, men det er helt ufarligt for mor og barn.
- Ved selve vendingsforsøget ligger du på ryggen med hovedet let nedad. Lægen tager fat om barnet uden på maven og forsøger at dreje barnet til hovedstilling. Det kan være forbundet med ubehag, men der er altid mulighed for at stoppe, hvis du ikke kan være med til det.
- Undervejs kan man ultralydsskanne for at sikre, at barnet drejer til hovedstilling og for at vurdere hjertelyden.
- Efter vendingsforsøget køres der igen en hjertelydskurve i 20-30 minutter.
Mulige bivirkninger
I meget sjældne tilfælde kan der forekomme komplikationer med blødning og /eller påvirkning af barnets hjertelyd i forbindelse med vendingsforsøget. I meget sjældne situationer kan man være nødt til at foretage akut kejsersnit.
Afklaring af fødselsmåde
Hvis det lykkes at vende barnet til hovedstilling, kan du føde normalt (vaginalt). Det lykkes som regel at vende barnet i cirka 50% af alle forsøg.
Hvis det ikke lykkes at vende barnet, kan vi eventuelt planlægge yderligere et vendingsforsøg nogle dage senere. Alternativt taler du med lægen om fødselsmåde – enten planlagt kejsersnit eller underkropsfødsel.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om vending af fosteret, kan du eventuelt se mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’ydre vending af foster i underkropspræsentation’.