Fordi du bor i Himmerland og har valgt at føde hjemme eller på Aalborg Universitetshospital, får du hermed tilbud om at blive tilknyttet en distriktsjordemoderordning.
En distriktsjordemoderordning er en ordning, hvor alle dine jordemoderkonsultationer i graviditeten varetages af de samme 3 jordemødre, og hvor der er stor sandsynlighed for, at du kommer til at føde med én af disse jordemødre. Derfor kalder vi også ordningen for ”kendt jordemoder”.
I Himmerland har vi 2 distriktsjordemoderordninger med konsultation i henholdsvis Hobro og Hadsund. I hver distriktsjordemoderordning er der 3 jordemødre. Jordemødrene varetager alle konsultationerne, og det er dem, du kontakter direkte, når du har brug for jordemoderhjælp, eller når du skal føde.
I boksen sidst i pjecen kan du se, hvilken distriktsjordemoderordning du er tilknyttet, samt finde telefonnumre og adresser til konsultationerne.
Graviditeten
Mens du er gravid, går du til konsultation hos dine egne distriktsjordemødre. Hvis du er langt nok henne i graviditeten, tilbyder vi også at lytte på din mave, så du kan høre barnets hjertelyd. Ellers foregår konsultationerne individuelt med din egen familie. Planlægger I hjemmefødsel, vil en af konsultationerne foregå hjemme hos jer.
Derudover tilbyder vi et familie- og forældreforberedelseskursus i samarbejde med din kommune. Din mand eller andre, som skal med til fødslen, er naturligvis altid velkomne til at deltage.
Det er altid en af ordningens jordemødre, som har telefon- og tilkaldevagt hjemmefra. Hvis du har spørgsmål om din graviditet, eller når du går i fødsel, skal du ringe direkte på vagttelefonen til den af dine jordemødre, som har tilkaldevagten.
Fødsel
Distriktsjordemødrene kan føde med dig i dit eget hjem eller på Aalborg Universitetshospital.
Når du får veer, vandafgang, eller der er andre tegn på, at fødslen er gået i gang, skal du ringe direkte til din egen distriktsjordemoders vagttelefon. Oftest aftaler I at ringes ved, når fødslen tager bedre fat, og i nogle tilfælde vil jordemoderen tilbyde at besøge dig i dit hjem. I andre tilfælde aftaler I at mødes på Fødegangen på Aalborg Universitetshospital.
Da fødsler er uforudsigelige og enkelte gange kan falde samtidig, kan det hænde, at vi må bede en af de andre jordemødre på Fødegangen om at varetage din fødsel. Det sker dog kun ved cirka 5 % af fødslerne.
Efter fødslen
Hvis du er førstegangsfødende, tilbydes du barselsophold i 2-4 døgn efter fødslen og længere ved behov. Barselsopholdet er på Afsnit for Familiebarsel eller Barselsafsnit 11 afhængig af jeres aktuelle situation.
På Afsnit for Familiebarsel er der jordemødre og sygeplejersker, og på Barselsafsnit 11 er der sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Begge steder vil personalet give dig støtte og vejledning i amning og spædbarnspleje.
Flergangsfødende, der tidligere har født ukompliceret, føder ambulant. Øvrige tilbydes ophold på Barselsafsnit 11. Du kan læse mere om barselstilbud i pjecen ”Barselstilbud i Aalborg” eller på vores hjemmeside.
Hvis du føder ambulant, det vil sige tager hjem 2-6 timer efter fødslen, eller hvis du føder hjemme, vil din jordemoder kontakte dig i døgnene efter fødslen og eventuelt aflægge jer et barselsbesøg.
Vi tilbyder at lave en høreprøve på dit barn samt at lave en PKU-test, som er en blodprøve, der kan vise enkelte sjældne, medfødte sygdomme.
Du er velkommen til at kontakte din fødejordemoder for at bestille tid til en efterfødselssamtale.
Praktiske oplysninger
Du tilknyttes den distriktsjordemoderordning, som hører til din bopæl.
Vagthavende jordemødre træffes hele døgnet på vagttelefonerne. Du skal ringe til vagttelefonen i den ordning, du er tilknyttet.
Har du spørgsmål til den vagthavende distriktsjordemoder, beder vi dig som vidt muligt om at ringe mellem klokken 8.00 og 20.00. I akutte situationer eller ved begyndende fødsel kan du selvfølgelig ringe døgnet rundt.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.