Du skal have fjernet din livmoder på grund af en godartet lidelse, og vi tilbyder dig at få lavet operationen med kikkertkirurgi evt i kombination med robotkirurgi.
Kikkert- og robotkirurgi er skånsomme operationsmetoder, som du hurtigt kommer dig efter. De foregår ved hjælp af et operationskamera og instrumenter, der føres ind gennem bughulen. Herigennem kan lægen både undersøge organerne og foretage operationen. Ved robotkirurgi er det lægen, som styrer instrumenterne via robotten.
Metoderne er som regel mere præcise end åben kirurgi, de giver mindre risiko for infektion, og de efterlader kun små ar i bugvæggen.
Oftest fjernes æggelederne også under operationen.
Sådan foregår operationen
Bedøvelse under operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse.
Før du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler med dig om, hvad der skal ske, og herefter bliver du bedøvet.
Under bedøvelsen får du lagt et kateter – et tyndt plastikrør – op i blæren, så blæren kan tømmes under operationen.
Selve operationen
Under operationen ligger du på ryggen med hovedet tippet nedad. Gennem bugvæggen fører lægen 4-5 instrumenter ind i bughulen.
Ved hjælp af instrumenterne løsner lægen livmoderen fra sin placering i underlivet og fjerner den gennem en åbning i skeden. Herefter syes skedens top sammen. Ved fjernelse af en stor livmoder sker dette gennem et lidt større ar på maven eller et af de små ar med en særlig delingsprocedure af livmoderen.
Skal æggestokkene fjernes sammen med livmoderen, sker det samtidig. Det gør ikke indgrebet væsentligt større. Lægen vil inden operationen aftale med dig, om æggestokkene skal fjernes.
Operationen varer cirka 2 timer.
På opvågningsstuen
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret i cirka 2 timer, til du er vågen efter bedøvelsen. Blærekateteret fjernes og du bliver herefter kørt tilbage på sengestuen.
Sådan forbereder du dig
Hold pause med medicin
Tager du medicin, skal du i nogle tilfælde holde pause for at undgå komplikationer ved operationen. Det gælder særligt smertestillende medicin, gigtmedicin, blodfortyndende medicin eller naturmedicin, fx fiskeolie. Du skal følge de anvisninger, du får af lægen
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, da narkosen får dine muskler til at slappe af, så der opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du skal spise et ekstra måltid mad inden du går i seng aftenen før operationen.
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker 2 store glas saftevand 2 timer før den planlagte operation og derefter ingenting, indtil operationen er overstået.
Der kan gælde særlige regler for dig, fx hvis du er diabetiker, ryger eller overvægtig. Narkoselægen gennemgår reglerne med dig inden operationen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – HUSK at vaske navlen. Tag også renvasket tøj på. Undlad at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere huden inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese skal du tage af/ud inden operationen.
- Kontaktlinser. Fortæl sygeplejersken hvis du bruger linser og husk at medbringe ekstra linser.
efter operationen
Tilbage på sengeafsnittet
På sengeafsnittet får du serveret mad og drikke.
Smerter og kvalme efter operationen
Du kan få smerter svarende til menstruationssmerter – eller måske stærkere. Vi tilbyder dig smertestillende medicin, og hvis du har brug for mere, må du sige til. Er du plaget af kvalme, tilbyder vi kvalmestillende medicin.
Du får blodfortyndende medicin
For at nedsætte risikoen for blodpropper efter operationen får du muligvis en indsprøjtning med blodfortyndende medicin.
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi kort tid efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Hjem igen
Er operationen forløbet normalt, bliver du udskrevet samme dag. Du bør have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem, da du ikke selv må køre bil det første døgn efter bedøvelsen.
Vi anbefaler at du ikke er alene den første nat efter operationen.
Når du kommer hjem
Tag smertestillende efter behov
Du kan fortsat have menstruationslignende smerter og ømhed de første 2-3 uger. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb.
Hvil dig flere gange dagligt
Du kan opleve en større træthed de første 2-4 uger efter operationen. Hvil dig nogle gange dagligt, når du har behov for det, men sørg også for at komme ud og bevæge dig.
Undgå karbad, svømmehal og samleje
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal og bade i havet så længe, du bløder. Undgå også at have samleje de første 4 uger.
Vær opmærksom på infektion
Får du feber eller stærke smerter i underlivet, kan det være tegn på blærebetændelse eller betændelse ved operationssåret, og i så fald skal du behandles. Kontakt din egen læge.
Vandladning og afføring
Det er vigtigt at du har afføring indenfor 3 døgn ellers kan du købe afføringsmiddel i håndkøb.
Du kan desuden forvente, at din tarm vil være påvirket af bedøvelsen, så du de første døgn kan opleve kolikagtige smerter. Din mave kan være lidt oppustet de første 4-6 uger efter operationen.
Efter du har haft blærekateter kan der forekomme svie og ubehag ved vandladning de første par døgn.
Undgå belastning af underlivet
Vi anbefaler, at du er sygemeldt i 2 uger, afhængig af den fysiske belastning i dit arbejde. Undgå fysisk aktivitet såsom sport, gymnastik, støvsugning og gulvvask samt tunge løft de første 2 uger.
Tal med din læge om gener ved overgangsalder
Hvis du har fået fjernet æggestokkene under operationen, ophører din produktion af hormonerne østrogen og progesteron, og du kommer i overgangsalderen. Får du kraftige gener heraf, foreslår vi, at du taler med gynækologen eller din læge om hormonbehandling.
Få fjernet tråde
De tråde, som arrene i din hud er syet sammen med, skal fjernes ved din egen læge efter 8 dage.
Svar på undersøgelsen
Vi sender livmoderen til undersøgelse hos Patologisk Institut. Når du bliver udskrevet herfra, aftaler vi, hvordan du får svar fra undersøgelsen – om det skal være telefonisk eller per brev.
Svartiden er ca. 4-6 uger.
Kontrol
Vi aftaler ikke rutinemæssigt efterkontrol i Gynækologisk Ambulatorium. Får du problemer i efterforløbet, skal du henvende dig hos din egen læge.
kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om fjernelse af livmoderen, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ”fjernelse af livmoder”.