Du skal opereres for Dupuytrens kontraktur. Dupuytrens kontraktur er en sygdom i håndfladens bindevævsplade, som fører til, at fingrene ikke kan strækkes ud. Sygdommen kan være arvelig, men er det ikke nødvendigvis.
Operationen retter dine fingre ud, så du igen kan bruge dem normalt. Hvis dine fingre har været helt bøjede, kan de ikke altid rettes fuldstændigt ud.
Der er risiko for, at sygdommen med tiden vender tilbage på trods af en vellykket operation og behandling.
Sådan foregår operationen
Under operationen er du lokalbedøvet.
Lokalbedøvelse vil sige, at du får lagt bedøvelsen via en blokade i armhulen/skulderen eller via en kanyle i hånden. Dermed er kun operationsstedet bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
Operationen foregår i blodtomhed, hvilket vil sige, at der ikke løber blod til din hånd. Du får en manchet på overarmen, som pustes op og forhindrer blodet i at løbe ned til hånden.
Ved operationen fjerner lægen bindevævsstrengene i de bøjede fingre. Hvis fingrene har stået bøjet i længere tid, er der nogle gange ikke tilstrækkelig hud til at dække sårene i hånden, når disse lukkes. Det kan da blive nødvendigt at transplantere hud fra underarmen til at dække sårene. Andre gange vil operationen efterlade et åbent sår. Til sidst får du en forbinding på hånden.
Sådan forbereder du dig
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Køb smertestillende medicin
Vi anbefaler, at du køber smertestillende håndkøbsmedicin inden operationen, så du har det ved behov i den første tid hjemme.
Giv os besked, hvis du har sår på hånden
Du må ikke have sår, sårskorper eller hudafskrabninger i det område, der skal opereres. Det giver risiko for betændelse i operationssåret, og operationen kan af denne grund blive aflyst.
Kontakt os, hvis du føler dig syg eller har feber.
Hav rene, korte negle
Sørg for at have rene, korte negle uden neglelak af hensyn til risikoen for betændelse.
Tag bekvemt tøj på
Efter operationen har du forbinding på hånden. Tag derfor bekvemt, løst tøj på, så der er plads til forbindingen.
Efter operationen
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet umiddelbart efter operationen. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem.
Du må ikke selv køre bil det første døgn efter operationen.
Spørg personalet angående forholdsregler i forbindelse med bilkørsel.
Når du kommer hjem
Hold hånden over hjertehøjde
Det er vigtigt, at du holder hånden over hjertehøjde de første par dage for at modvirke hævelse og mindske blødning fra operationssåret.
Sygemeld dig eventuelt
Om du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde, samt hvor hurtigt såret heler. Tal med lægen om netop dit behov.
Lav venepumpeøvelser
Det er helt normalt, at fingrene hæver og bliver stive efter operationen. Du skal derfor lave venepumpeøvelser for at forebygge hævelse af hånd og fingre. Ræk armen helt i vejret. Knyt og stræk fingrene helt i roligt tempo i cirka 1 minut. Gentag øvelsen mange gange om dagen.
Træn håndens bevægelighed
Fingrene skal bøjes og strækkes så meget som muligt. Du vil blive instrueret i et hjemmetræningsprogram, som du skal udføre flere gange dagligt. Hvis du er opereret med hudtransplantat, får du en gipsskinne på, da du først må bøje og strække de opererede fingre, når der er gået 5 døgn efter operationen.
Såret heler fint, selvom du bevæger dine fingre. Det vil muligvis begynde at bløde og væske fra sårene, men dette er i orden. Det er meget vigtigt at få fingrene i gang hurtigst muligt, for at forebygge hævelse og stivhed samt mindske risikoen for, at fingrene kryber ned i håndfladen igen.
Ligeledes skal du holde gang i armen, albuen og skulderens bevægelighed, og du bør derfor ikke holde armen i en armslynge.
Brug eventuelt skinne om natten
Hvis du er blevet forsynet med en skinne, skal du anbringe skinnen, som du er blevet instrueret i af ergoterapeuten.
Hold hånden hævet om natten
Læg en pude under hånden om natten, så den opererede hånd ligger højt.
Plej sårene
Hvordan du skal pleje sårene, afhænger af, om du har fået transplanteret hud:
- Ved transplanteret hud, må forbindingen ikke fjernes i de første 5 døgn efter operationen. Huden skal have ro til at vokse fast. Efter det 5. døgn bliver forbindingen skiftet i afdelingen eller hos ergoterapeuterne. Herefter sårpleje efter instruks.
- Hvis du ikke har fået transplanteret hud, men har åbne sår i håndfladen, skiftes forbindingen 3-5 dage efter operationen af ergoterapeuterne eller på afdelingen. Herefter sårpleje efter instruks.
Hold forbindingen tør og ren
Sørg for, at forbindingen ikke bliver våd eller snavset, da det øger infektionsrisikoen. Dæk den med en plasticpose, når du tager bad.
Forvent ømhed ved arret
Når såret er helet, vil der komme et ar. Arret kan være ømt i flere måneder efter operationen. Det er helt normalt.
Reagér på feber, smerter og ændret kulør
Hvis du får feber, tiltagende smerter eller hvis dine fingerspidser ændrer kulør, skal du kontakte os eller din egen læge.
Vær opmærksom på blødning
Det er helt normalt, at der kommer blod i forbindingen de første timer efter operationen. Du kan mindske dette ved at holde hånden højt. Hvis blødning bliver så kraftig, at der kommer blod ud gennem forbindingen, skal du kontakte afdelingen/en læge.
Tag smertestillende medicin
Tag smertestillende efter behov i den første tid efter operationen. Ved udskrivelsen, får du udleveret smertestillende til de første dage. Hvis du har brug for yderligere smertebehandling, kan du kontakte egen læge.
Efterbehandling
Der er forskellige behandlingsforløb efter operation af Dupuytrens kontraktur:
1. Efterbehandlingen kan foregå i Håndkirurgisk Afsnit.
2. Efterbehandlingen kan foregå i Fysio- og Ergoterapien på Aalborg Universitetshospital.
Efterbehandlingen afhænger af, hvorvidt du tidligere har været opereret i hånden for samme lidelse eller hvor omfattende operationen har været.
Forløbet i håndkirurgisk afsnit
Her skal du eventuelt komme til kontrol:
3-5 dage efter operationen (sårtilsyn, instruks i sårpleje, instruks i træningsøvelser og måling af opererede fingre/finger).
14 dage efter operationen (sårtilsyn, opfølgning på træningsøvelser og målinger af fingre/finger).
3,5 uge efter operationen (opfølgning på træningsøvelser og måling af fingre/finger).
Forløbet i ergoterapien
3-5 dage efter operationen skal du til efterbehandling i Fysio- og Ergoterapien på Aalborg Universitetshospital.
Afhængig af om du har været opereret før, er der forskellige behandlingsforløb.
Hvis du er blevet opereret for første gang
Hvis det er første gang, du er blevet opereret for Dupuytrens kontraktur, vil din første behandling i Fysio- og Ergoterapien vare cirka 1 time. Ergoterapeuten skifter din forbinding og måler, hvor meget du kan bevæge dine led.
Ergoterapeuten instruerer dig i træningsøvelser og fortæller dig, hvor meget og hvordan du bedst bruger hånden i din dagligdag.
Efterbehandlingen i Fysio- og Ergoterapien kan være et længere forløb, hvor du løbende bliver set af en ergoterapeut for at sikre, at dine fingre forbliver strakte, og at du opnår god bevægelighed af fingrene. Hvis fingrene kryber ned i håndfladen igen, får du en skinne, som du kan have på om natten.
Hvis du tidligere har været opereret
Hvis du tidligere har været opereret for Dupuytrens kontraktur i de samme fingre, får du lavet en skinne til at bruge om natten, den første gang du kommer i Fysio –og Ergoterapien. Skinnen holder dine fingre strakte om natten, så de ikke kryber ned i håndfladen igen.
Ergoterapeuten instruerer dig i træningsøvelser og fortæller dig, hvor meget og hvordan du bedst bruger hånden i din dagligdag. Behandlingen den første gang varer cirka 1,5 time.
Efterbehandlingen i Fysio- og Ergoterapien kan være et længere forløb, hvor du løbende bliver set af en ergoterapeut for at sikre, at dine fingre forbliver strakte, og at du opnår god bevægelighed af fingrene.
Mulige komplikationer
Der kan forekomme infektioner efter alle typer operationer, men det er relativt sjældent efter denne type operation. Nogle få patienter får beskadiget en følenerve eller får en blodansamling i hånden.
Nogle vil flere måneder efter operationen opleve en summende, prikkende eller sovende fornemmelse i fingrene. Dette skyldes, at lægen under operationen har irriteret en nerve ved at holde den til side for ikke at beskadige den.
Vær opmærksom på infektion efter operation
Tegn på infektion er varme, hævelse, rødme og smerter omkring såret. Ved tegn på infektion skal du kontakte os.
Ca. en 1/3 kan risikere, at fingrene kryber ind i håndfladen igen.
Kontrol
Du kan komme til kontrol ved en læge i Fysio- og Ergoterapien, hvis der er behov. Vi aftaler løbende tider til kontrol.
Fjernelse af operationstråd
Du skal have fjernet operationstråd 12-14 dage efter operationen.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om Dupuytrens kontraktur, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’Dupuytrens kontraktur’.
|
|
Kontakt
Ortopædkirurgisk Afdeling
Frederikshavn
Tlf. 97 64 74 21
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag kl. 07.30 – 15.00
Farsø
Tlf. 97 65 30 50
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag kl. 08.00 – 14.30
Hjørring
Tlf. 97 64 16 16
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag kl. 08.30 – 15.00
Fysio- og Ergoterapien AalborgUH Tlf. 97 66 42 10
|