En englevinge er, når skulderbladet vinger ud fra kroppen, når du bevæger armen.
Skulderbladet styres og stabiliseres af flere muskler. Det er primært en enkelt muskel, der holder skulderbladet ind til kroppen, og som drejer den nederste del af skulderbladet udad, når armen løftes. Denne muskel, musculus serratus anterior, får sine impulser fra en nerve, nervus thoracicus longus.
Når denne nerve er påvirket og ude af stand til at sende tilstrækkelige impulser til musculus serratus anterior, mister du styringen af dit skulderblad og har en englevinge.
|
|
Englevinge i højre side.
|
Der er forskellige årsager til, at nerven påvirkes, og beskadigelsen kan være hel eller delvis.
I langt de fleste tilfælde kommer nerven sig igen, men det går langsomt og kan tage op til 2 år.
Sådan foregår behandlingen
Du skal behandles af fysioterapeuter på Aalborg Universitetshospital. Behandlingen har til hensigt at placere skulderbladet i sin normale stilling. Dette gøres ved hjælp af en skulderbandage – kaldet en brace – kombineret med specifikke øvelser, som fysioterapeuten instruerer dig i.
Bandagisten fremstiller bracen specielt til dig. Bracen er en plast-bandage, som laves ud fra en gipsafstøbning. Bracen holder skulderbladet ind til kroppen og sikrer derved, at musklerne opnår deres optimale hvilelængde. Det er nødvendigt, for at de kan arbejde optimalt.
|
|
Brace til højresidig englevinge.
|
Du skal regne med nogle ugers tilvænning, hvor du tager bracen på og af flere gange i løbet af dagen. Sideløbende med tilpasning af bracen består den fysioterapeutiske behandling af information, undervisning og instruktion i specifikke øvelser, som du skal lave dagligt hjemme. Det skal sikre, at musklerne igen kan stabilisere og styre skulderbladet, så du på sigt kan undvære bracen.
Du skal påregne daglig træning i hele behandlingsforløbet.
Forløb i Fysio- og Ergoterapien
Når du har fået bracen, skal du i starten komme i Fysio- og Ergoterapien 1 gang om ugen. Senere i forløbet skal du komme cirka hver 3.-4. uge, indtil du er færdigbehandlet.
Behandlingen er et samarbejde mellem dig, fysioterapeuten og bandagisten i samråd med den ortopædkirurgiske skulderlæge.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.