Hvis undersøgelser af barnet viser, at barnet er gået tidligt i pubertet, kan man vælge at give pubertetsbremsende medicin.
Pubertetsbremsende medicin hæmmer udskillelsen af de overordnede kønshormoner, som udskilles fra hypofysen. Dermed stoppes dannelsen af østrogen hos piger og testosteron hos drenge – og derved sættes pubertetsudviklingen på pause.
Resultater af bremset pubertet
I puberteten vokser børn meget hurtigt – det er den såkaldte ”vækst-spurt”. Ved at bremse puberteten forsinker man samtidig den hurtige vækst, hvilket giver barnet længere tid at vokse i.
Særligt de helt unge børn under 6 år vil vinde ekstra sluthøjde ved behandlingen, børn i alderen 6-8 år i mindre grad. Hos børn over 8 år vil man ikke vinde yderligere på sluthøjden.
- Hos piger bremses brystudviklingen samt udviklingen af æggestokke og livmoder, og tidspunktet for pigens første menstruation udsættes.
- Hos drenge bremses udvikling af testiklerne, vækst af penis, og tidspunktet for at stemmen går i overgang samt skægvækst udsættes.
De psykiske pubertetsreaktioner, såsom øget temperament og gråd-labilitet, vil også aftage/forsvinde.
Sådan foregår behandlingen
Behandlingen foregår ved, at barnet løbende får indsprøjtninger med medicin, der hindrer udskillelsen af de overordnede kønshormoner.
Indsprøjtningerne gives i overarmen eller låret. Det gør en smule ondt, lige når medicinen sprøjtes ind, men smerten forsvinder hurtigt igen. For at dæmpe smerten kan I benytte EMLA-plaster, eller I kan lægge noget iskoldt på indstiksstedet forud for indsprøjtningen.
Medicinen er gratis for jer, og den udleveres, når barnet kommer på besøg i Ambulatoriet for Børn og Unge. Alternativt kan I blive tilmeldt ”medicinboks”, hvor I kan afhente medicinen på et hospital nær jer.
I skal tage medicinen med til barnets praktiserende læge, der vil varetage indsprøjtningen.
Vi tilråder, at I får indsprøjtninger foretaget på torsdage, fordi det kan være relevant at gentage hormonstimulations-testen inden 5. indsprøjtning for at undersøge, om behandlingen virker tilfredsstillende. Hormonstimulations-testen foregår kun om torsdagen.
Ved opstart gives medicinen på:
- dag 0 (1. injektion)
- dag 14 (2. injektion)
- dag 28 (3. injektion)
- herefter hver 28. dag.
Overhold regelmæssighed i behandlingen
Det er vigtigt, at medicinen gives til tiden, og at ingen af indsprøjtningerne springes over. Ved forglemmelse vil der være risiko for, at kønshormonerne bliver aktiveret igen. Er det ikke muligt at give indsprøjtningen på den planlagte dato, skal den altid gives tidligere.
Mød til kontroller på hospitalet
Når behandlingen er godt i gang, vil der være kontrol hos kontaktlægen/sygeplejersken i Ambulatorium for Børn og Unge cirka hver 6. måned. Ved disse besøg måler og vejer vi barnet, og lægen undersøger pubertetsudviklingen.
Bivirkninger ved behandlingen
Behandlingen har været brugt i mange år, og vi har ikke kendskab til alvorlige bivirkninger ved den.
Vi har dog erfaret, at nogle børn har tendens til at tage på i vægt og derfor skal være opmærksomme på, hvad de spiser.
I meget sjældne tilfælde er der set hud-udslæt og betændelseslignende reaktioner i huden, der hvor indsprøjtningen gives.
Afslutning af behandlingen
Behandlingen fortsætter, indtil barn og forældre i samråd med lægen beslutter, at det er tid til at stoppe:
- er barnet en pige, stoppes ved 10-11 år.
- er barnet en dreng, stoppes ved 11-12 år.
Afslutningen vil typisk ske, når de andre i klassen begynder deres pubertet, og når barnet har nået den alder, hvor den normale pubertet ellers ville være startet. Ligeledes kan det spille ind, hvor svært det er at holde puberteten tilbage med den medicinske behandling.
Når behandlingen stopper, afsluttes behandlingsforløbet også fra Ambulatoriet for Børn og Unge.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.