Dit barn skal undersøges for, om det mangler væksthormon. Undersøgelsen består af en såkaldt stimulationstest.
Væksthormon bliver produceret i hypofysekirtlen (et lille vedhæng under hjernen) i varierende mængde døgnet igennem, og dermed kan koncentrationen i blodet variere meget. Derfor er det nødvendigt, at dit barn faster, og at vi under undersøgelsen giver dit barn arginin. Dette stimulerer væksthormonproduktioenen, således at vi kan måle hypofysens maksimale evne til at producere væksthormon.
Sådan foregår undersøgelsen
Barnet opholder sig i en hospitalsseng under undersøgelsen og kan foretage sig stille aktiviteter såsom at læse eller spille.
Under undersøgelsen lægger vi først en lille plastikslange (venflon) i barnets albuebøjning. Plastikslangen bruges til at indgive medicin og til at udtage blodprøver.
Herefter får barnet en infusion med arginin, der gives over 30 minutter efterfulgt af drop med saltvand. Barnet kan få kortvarig kvalme efter infusionen med arginin.
Ved starten af undersøgelsen tager vi en blodprøve, og det samme gør vi hver ½ time derefter – i alt 6 gange. Vi bruger blodprøverne til at lave analyser af barnets væksthormon.
Under undersøgelsen følger vi også barnets blodtryk og blodsukker, som almindelig overvågning under faste og medicinindgift.
Undersøgelsen varer cirka 3 timer.
Sådan forbereder I jer
Mød fastende
Barnet skal faste inden undersøgelsen. Det vil sige, at barnet ikke må spise og drikke fra midnat, og indtil testen er overstået. Barnet må dog gerne drikke lidt vand.
Tag T-shirt eller løs bluse på
Af praktiske grunde anbefaler vi, at barnet tager en kortærmet bluse eller en langærmet bluse med vide ærmer på til undersøgelsen.
Påfør eventuelt lokalbedøvende creme
EMLA-creme virker lokalbedøvende og kan mindske smerter ved venflonanlæggelse.
Hvis du ønsker, at dit barn bliver smurt med lokalbedøvende EMLA-creme før undersøgelsen, skal du selv købe cremen på apoteket og smøre den på begge barnets albuebøjninger 1 time før mødetid.
Når I kommer hjem
I får svar af den læge, der har bestilt undersøgelsen, efter cirka 4 uger.
Hvis testen viser for lille stigning i væksthormon, skal der muligvis laves endnu en stimulationstest.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
|
|
Kontakt
Børne- og Ungeafdelingen
Sekretariatet
Tlf. 97 66 33 30
Børneambulatoriet
Tlf. 97 66 34 00
Børnemodtagelsen
Tlf. 97 66 34 21
Børne- og Ungedagafsnit,
Tlf. 97 66 34 12
Børne- og Ungedøgnafsnit, Etage 1
Tlf. 97 66 34 25
Børne- og Ungedøgnafsnit, Etage 2
Tlf. 97 66 64 33
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag 10.00 – 14.00
|