Falsk strubehoste er en hævelse omkring stemmelæberne, som skyldes forkølelsesvirus i luftvejene. Sygdommen optræder hyppigst i vintermånederne og rammer især børn i alderen fra 6 måneder og op til 5 år. Det skyldes, at børn i denne aldersgruppe har snævre luftrør.
De fleste børn får aldrig falsk strubehoste, men andre får sygdommen gentagne gange. Børn, der har tendens til falsk strubehoste, vokser som regel fra denne tendens inden skolealderen.
Sådanviser falsk strubehoste sig
Børn med falsk strubehoste har en karakteristisk tør og gøende - ’søløveagtig’ – hoste, der forværres ved gråd og hoste. Barnet kan være hæst og have svært ved at trække vejret. Når barnet ligger ned, mærkes hævelsen af stemmebåndene mest, og derfor er barnets symptomer ofte værst om natten. Barnet vågner med besværet vejrtrækning og en ofte gøende hoste, og det kan have svært ved at tale. Ofte græder barnet også og er bange.
Sådan smitter falsk strubehoste
Falsk strubehoste smitter som forkølelsesvirus ved indånding af de små usynlige dråber, som spredes ved hoste eller nysen. Smitte giver ikke nødvendigvis falsk strubehoste, men måske andre symptomer som fx forkølelse eller bronkitis.
Virus kan sidde på hænderne og føres direkte fra hånd til hånd, eller den kan smitte indirekte via det, man rører ved, fx legetøj og sutter.
Dit barn er smittet fra 2-8 dage, før det er blevet sygt.
Sygdommen varer som regel kun få dage.
Dit barn er kun beskyttet mod ny smitte i 2-3 måneder. Det er dog sjældent, at et barn får sygdommen flere gange i samme sæson.
Grundig håndvask og afspritning af hænder forebygger spredning af smitte.
Sådan lindrer du symptomerne
Hvis dit barns vejrtrækning bliver meget besværet, kan der gives medicin som inhalation eller tabletter for at mindske hævelse i struben.
Der findes dog ingen egentlig behandling af virus. Kroppen bekæmper den selv. Det bedste, du kan gøre, er derfor at forsøge at lindre dit barns symptomer. Følg disse anvisninger:
- Har dit barn besværet vejrtrækning, kan den lettes, ved at barnet sidder op og kan trække vejret i frisk og kold luft.
- Åbn vinduet eller klæd barnet på og gå med det ud i den friske luft.
- Prøv at berolige dit barn, så du undgår, at det
Græder og dermed hoster. Er barnet bange, kan
tilstanden forværres.
- Tilbyd barnet koldt at drikke eller en kold is i små og hyppige portioner, når barnet er roligt.
- Lad barnet sove med hovedet højt og gerne halvt siddende i et køligt rum.
- Har dit barn ondt og/eller feber, kan det være en god idé at give det smertestillende medicin fra håndkøb, der indeholder stoffet paracetamol. Du kan enten give medicinen som mikstur, som tablet eller som stikpille. Følg lægens anvisning eller instruksen på pakken.
- Søg læge, hvis dit barns vejrtrækning og almen-tilstand forværres.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
|
|
Kontakt
Børne- og Ungeafdelingen
Sekretariatet
Tlf. 97 66 33 30
Børneambulatoriet
Tlf. 97 66 34 00
Børnemodtagelsen
Tlf. 97 66 34 21
Børne- og Ungedagafsnit
Tlf. 97 66 34 12
Børne- og Ungedøgnafsnit
Etage 1
Tlf. 97 66 34 25
Børne- og Ungedøgnafsnit
Etage 2
Tlf. 97 66 64 33
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag 10.00 – 14.00
|