Mave-tarm-infektion – også kaldet omgangssyge – er en betændelsestilstand i mave og tarmkanal, som enten kan skyldes virus eller bakterier.
Ofte er infektionen fremkaldt af en virus, fx Rota-virus. Den kan dog også være fremkaldt af bakterier, fx Salmonella.
Barnets symptomer kan være opkastninger, diarré, feber og mavepine. Når dit barn har fået for lidt at drikke i forhold til, hvad det mister ved opkastninger og diarré, bliver det påvirket. Det sover mere, er sløjt og tisser mindre. Urinen bliver mørkfarvet og stærk i lugten.
Omgangssyge smitter via afføring og opkast. Det vil sige, at hænderne fører smitten videre direkte fra hånd til hånd eller indirekte via det, man rører ved.
Sådan foregår behandlingen
Dit barn skal have tilført den væske og de salte, som det har mistet under sygdommen. Har barnet lyst til at drikke, tilbyder vi hyppigt barnet forskellige drikkevarer. Vi tilbyder det muligvis også Pedialyte, der er en velsmagende sukker- og saltblanding. Dit barn kan drikke Pedialyte, som det ellers er vant til at drikke, det vil sige af sutteflaske, af tudkop eller af et krus.
Når barnets væskebalance skal genoprettes, er det ikke nok at tilbyde cola, sportsdrikke og æblejuice. Disse drikke indeholder for meget sukker og for lidt salt.
Har dit barn ikke lyst til at drikke, kan vi give væsken i en ernæringssonde eller via et drop - en lille plastikslange, der føres ind i en blodåre, fx i armen eller benet.
Når barnets væskebalance er genoprettet, må du tilbyde det de drikke, det bedst kan lide. Det er sjældent nødvendigt at undgå mælk og mælkeprodukter.
Hvis I bør undgå mælkeprodukter, giver lægen besked om det.
Dit barn må gerne spise under sygdommen. Når barnet spiser som normalt, kan diarréen tiltage. Der er dog ikke grund til bekymring, hvis bare barnet får nok at drikke.
Sådan forebygges smitte
Mave-tarm-infektion er meget smitsom. For at undgå at du som forælder bliver smittet, eller at dit barn smitter andre, skal I følge disse anvisninger, mens I er i Børne- og Ungeafdelingen:
- Bliv på stuen under indlæggelsen. Det gælder både barn og forældre.
- Du og dit barn skal benytte eget toilet på stuen - eller også bliver I anvist et bestemt toilet på gangen.
- Du og dit barn skal vaske og spritte hænder efter hvert toiletbesøg.
- Brug altid engangshandsker, hvis du hjælper dit barn i forbindelse med toiletbesøg. Husk også at vaske og spritte hænder, efter du har hjulpet barnet.
- Giv personalet besked, hvis der er kommet afføring på eller uden for toilettet. Så sørger personalet for, at der bliver gjort rent.
- Har du eller dit barn brug for et bad, så planlæg det med personalet.
- Når du og dit barn skal have mad og drikkevarer, sørger personalet både for at hælde op og for at servere maden.
- Dit barn må gerne lege med sit eget legetøj. Børne- og Ungeafdelingens legetøj må kun benyttes, hvis det kan vaskes og desinficeres med klor.
- Giv besked til personalet, når du skal på toilettet, så du kan blive anvist det toilet, der er hensigtsmæssigt at bruge.
Sådan vasker og spritter du hænder
- Tag ur og ringe af.
- Vask dine hænder grundigt med vand og sæbe.
- Tør dine hænder med papirhåndklæde.
- Brug papirhåndklæde til at lukke vandhanen med.
- Sprit hænder.
Gentag proceduren efter hvert toiletbesøg, og før du skal spise.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
|
|
Kontakt
Børne- og Ungeafdelingen
Sekretariatet
Tlf. 97 66 33 30
Børneambulatoriet
Tlf. 97 66 34 00
Børnemodtagelsen
Tlf. 97 66 34 21
Børne- og Ungedagafsnit
Tlf. 97 66 34 12
Børne- og Ungedøgnafsnit
Etage 1
Tlf. 97 66 34 25
Børne- og Ungedøgnafsnit
Etage 2
Tlf. 97 66 64 33
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag 10.00 – 14.00
|