I nogle tilfælde kan en forstoppelse være så svær, at den kan medføre, at barnet har svært ved at styre afføringen og dermed har uheld i bukserne. Dette kaldes også for afføringsinkontinens. Inkontinensen kan bestå i alt fra mindre uheld, med bremsespor i underbukserne, til større uheld.
I er blevet tilbudt et forløb i Dagafsnit for Børn og Unge, fordi de generelle råd om forstoppelse ikke har haft optimal effekt. I forløbet får I hjælp og støtte til at takle problemstillingen. Vores team har stor erfaring med afføringsinkontinens og består af 1-2 sygeplejersker, en pædagog, en læge, en psykolog og en lærer fra Hospitalsskolen.
Nogle børn har fået kontrol over afføringen ved udskrivelsen, mens det kan tage andre børn længere tid. Vi giver jer redskaber, som I efterfølgende skal arbejde videre med derhjemme.
Sådan foregår forløbet
Hvis I påbegynder forløbet, varer det fra 1 til 3 uger, hvor I dagligt skal møde i afsnittet om morgenen. Her spiser barnet samt en forælder morgenmad og senere frokost (der er mad til én forælder). Barnet træner toilettider, fører væskeskema og dyrker motion. Ved forstoppelse kan der gives Movicol®, som er et afføringsmiddel. Hvis barnet går i skole (fra 0. klasse og op), skal det gå i Hospitalsskolen. Derudover deltager barnet i aktiviteter og får viden om madens vej gennem fordøjelsessystemet.
Toilettræning
Toilettræning er en langvarig proces, som kræver tålmodighed og energi. Processen medfører, at barnet gradvist får fornemmelse for afføringstrang.
|
Psykologhjælp
Vores psykolog er tilkoblet tilbuddet og kan give råd, vejledning og mestringsredskaber, som kan hjælpe jer med at håndtere situationen. Denne kan være en stor belastning for familien og har som regel allerede fyldt meget, når I påbegynder forløbet. Vi har booket den første tid hos psykologen, når I kommer.
Det er vigtigt, at begge forældre er med på 1. indlæggelsesdag samt ved psykologsamtalen.
Behandling med tarmskylning
Hvis barnet har svær forstoppelse (obstipation), kan tarmskylning være en del af behandlingen. Tarmskylning kaldes også for et højt skyl. Højt skyl kan anvendes fra cirka 5-års-alderen, eller når barnet er motiveret, forstår hvad der skal ske og selv kan deltage aktivt i processen. Barnet skal nemlig sel
v ’presse med’ ved hjælp af mavemusklerne, når tyktarmen tømmes.
Oplæringen til tarmskylning sker i Børneafdelingen og fortsætter i hjemmet. Der startes op med 3 skylninger om ugen i ½ år. Derefter reduceres skylningerne gradvist.
Efter udskrivelse
Vi kontakter barnets institution eller skole ved udskrivelsen, så de kender til barnets forløb i dagafsnittet, og så de informeres om, hvad de eventuelt kan eller skal være behjælpelige med fremadrettet, fx i forhold til toilettræning og væskeindtag.
Kontrol
Vi følger op med efterfølgende kontroller i enten dagafsnittet eller ambulatoriet. Dette aftales på udskrivningsdagen. I får enten en tid med hjem, eller tiden tilsendes per brev.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.