Succes er blevet et fast tilbud

Psykiatriske patienter har fra 5. september fået bedre muligheder for at blive behandlet for deres somatiske sygdomme, når læger og sygeplejersker fra Aalborg UH hver tirsdag besøger Psykiatrien.

Tilbuddet, der går under navnet "Liaison somatik" og udspringer af et samarbejde mellem Klinik Medicin og efteruddannelsesforløbet NAU-fellows, hvor ét af projekterne satte fokus på somatisk sygdom hos akutte psykiatriske patienter.  

- Formålet er at medvirke til at nedbringe den markante overdødelighed blandt denne patientgruppe, som ofte udover deres psykiatriske sygdom har en række ubehandlede livsstilsrelaterede sygdomme, fortæller forløbsansvarlig viceklinikchef i Klinik Medicin, Hanne Hartmann og tilføjer:

- Vi har længe gerne villet knytte tættere bånd mellem Psykiatrien og Somatikken, og dette er jo samtidig en god mulighed for at etablere et velfungerende samarbejde frem mod NAU, hvor vi kommer til at bo dør om dør.

Efter en vellykket forsøgsperiode i foråret, hvor læger og sygeplejersker fra Aalborg UH tog op i Psykiatrien og tilså patienter, har det nu udmøntet sig i et fast tilbud.

- Vi har sammensat et team bestående af infektionsmedicinsk læge og sygeplejerske, lungemedicinsk læge og sygeplejerske, endokrinologisk læge og sygeplejerske samt almen mediciner fra Hobro. Hver tirsdag tager de på skift op i Psykiatrien på Mølleparkvej eller ud på Brandevej, hvor de i samarbejde med det Psykiatriske team tilser patienter med akutte eller kroniske somatiske tilstande, forklarer Hanne Hartmann.

Forbedrer livskvalitet og forebygger indlæggelser

Når de psykiatriske patienter ofte ikke bliver tilstrækkeligt udredt eller behandlet for eventuelle somatiske lidelser, så skyldes det ifølge Hanne Hartmann, at patienterne ofte har nok at slås med i forhold til deres psykiske sygdom.

- Patienterne selv har ofte svært ved at overskue at skulle opsøge en læge og blive undersøgt. Nu kommer vi til dem, og det betyder rigtig meget, siger hun og tilføjer:

- Patienterne vil rigtig gerne vil være med, men vi tager også særlige hensyn i behandlingen. Tilbyder vi en patient en skanning, nytter det ikke at give dem en tid et stykke ude i fremtiden – det skal helst foregå nu og her, så det forsøger vi at få arrangeret.

Hanne Hartmann fortæller, at teamet blandt andet har opdaget en lungecancer hos en patient og diagnosticeret en anden med forstørret hjertemuskulatur og arvelig disposition for tidlig hjertedød. Begge er nu sat i behandling.

Hun tror på, at samarbejdet vil medføre, at langt flere psykiatriske patienter bliver behandlet for deres somatiske lidelser, og at deres livskvalitet derfor vil blive forbedret.

- Det er jo en ny måde at tænke på, at vi selv opsøger patienterne, men vi tror på, at vi ved at gribe tidligere ind og tilbyde patienterne at komme i behandling, så kan vi på den lange bane også undgå unødvendige hospitalsindlæggelser, slutter hun.

Opdateret