Forskning sår tvivl om fiskens hjertesunde egenskaber

Ny forskning fra Aalborg Universitetshospital tyder på, at det er en skrøne, at fisk beskytter mod blodpropper i hjertet. Tværtimod øger en fiskerig kost inflammation i kroppen, som er en markør for åreforkalkning.

Da Aalborg-lægerne Bang og Dyerberg i 1970’erne påviste, at grønlænderne fik markant færre blodpropper end danskerne, og kædede det sammen med grønlændernes høje fiskeindtag, startede det en tsunami af forskning i hele verden. I årtier har forskerne ment, at fisks høje indhold af omega-3 fedtsyrer er godt for hjertet.

Nu viser et overraskende forskningsresultat fra Center for Grønlandsforskning på Aalborg Universitetshospital, at svaret på grønlænderens lave forekomst af blodpropper måske ikke skal findes i kosten.

– Vi har målt inflammationen i blodet hos grønlændere, og resultatet er stinkende sikker - den traditionelle grønlandske kost med masser af fisk øger inflammation. Det stik modsatte af det, vi forventede. Inflammation og blodpropper i hjertet hænger sammen. Jo mere inflammation, jo højere forekomst af blodpropper, siger forskningsansvarlig overlæge og leder af Center for Grønlandsforskning på Aalborg Universitetshospital Stig Andersen.

Undersøgelsen er netop publiceret i det internationale, anerkendte kardiologiske tidsskrift Atherosclerosis.

Korrigeret for ændrede madvaner

Forskerne har taget blodprøver på 535 personer i Grønland i aldersgruppen 50-69 år, som har øget risiko for at få blodpropper i hjertet. De har målt to markører for inflammation, YKL-40 og hsCRP, og analyseret grønlændernes madvaner ved hjælp af omfattende kostspørgeskemaer. 

Undersøgelsen viste, at de grønlændere, der primært spiste traditionel grønlandsk kost som fisk, sæl og hval havde markant mere inflammation i kroppen sammenlignet med de, der primært spiste importerede fødevarer. Også når forskerne korrigerede for kendte faktorer, der påvirker inflammation, som køn, alder, BMI, rygning og alkoholforbrug. 

Måske en gammel skrøne?

Fisk smager dejligt, men undersøgelsen støtter ikke, at man skal have ’fisk på recept’. Tværtimod kan den nye viden giver anledning til at overveje kostrådene om fisk, mener forskerne, der har lavet undersøgelsen.

–Selvom der i de sidste 40 år er lavet utallige undersøgelser om fiskeolies forebyggende virkning på blodpropper i hjertet, er der aldrig fundet et entydigt bevis på, at det har en effekt. Måske er det her med, at fede fisk beskytter mod hjertekarsygdom en skrøne, siger Stig Andersen. 

Nu vil forskerne undersøge, om inflammation hos grønlænderne, og dermed forekomsten af blodpropper i hjertet, kan hænge sammen med noget helt andet, for eksempel om det skyldes forurening i fiskene.

Undersøgelsen er lavet i samarbejde med forskere fra Herlev Hospital og Københavns Universitet.

Opdateret