De fysiske omgivelser kan gøre stor forskel for smertepatienter

Fredag d. 21. juni fra 10 -12 er der officiel indvielse af nyt gruppeterapi-lokale hos Tværfagligt Smertecenter i Aalborg. Indretningen af lokalet er meget utraditionel, og et forskningssamarbejde mellem Tværfagligt Smertecenter og Aalborg Universitet vil nu undersøge, om rummets design og arkitektur virkelig kan påvirke tilstanden hos kroniske smertepatienter.

Tiden læger alle sår, siges det. Det er måske tvivlsomt, til gengæld er en ting sikkert: Tiden fjerner IKKE alle smerter. Det kan godt en million danskere, som lider af kroniske smerter i en eller anden grad, skrive under på. For de værst ramte af dem, er smerterne en tro – men aldeles uønsket – følgesvend, som er med dem 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, 52 uger om året, men nu får de nordjyske patienter et nyt tilbud takket være et samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet.

Hvis du er så uheldig at være en af dem, der er værst ramt af kroniske smerter, hvilket af følgende miljøer vil du så ønske at gå til smerteterapi i, så du kan få et frikvarter fra dine smerter og blive bedre til at leve med dem?:

A: Et lokale med linoleumsgulv, lysstofrør, kontorstole, whiteboards og persienner og med udsigt til en anden bygning?

B: Et lokale med væg-til-væg-tæpper, farvestrålende kunst på væggene, levende lys, sækkestole og bløde sofaer med masser af puder og fjordudsigt?

Spørgsmålet kan måske virke overflødigt, for det er nok et absolut fåtal, der ville vælge løsning A – hvis de vel at mærke overhovedet havde valget. Men i hele Danmark er det kun de cirka 400 patienter, der i dag har tilknytning til Tværfagligt Smertecenter på Aalborg Universitetshospital, der har den luksus at kunne vælge.

Tværfagligt Smertecenter er nemlig det eneste sted i Danmark, der tilbyder løsning B, og det skyldes langt hen ad vejen Mette Blicher Folmer, som udover at være sygeplejerske og arkitekt også er ph.d.-studerende ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Aalborg Universitet. Emnet for ph.d.-afhandlingen er Helende Arktiektur, og det er bestemt ikke tilfældigt.

Personale bliver "blinde" for lokalets udseende

- Jeg har arbejdet otte år som sygeplejerske, og jeg synes, at det er slående, hvor mangelfulde de fysiske rum på sygehusene er. De ser ikke pæne og ordentlige ud, og de er derfor ikke behagelige at være i. Det er ikke af ond vilje, at personalet ikke gør noget ved det. Jeg tror derimod, at personalet er vant til, at det ser sådan ud, når man er på et hospital, og de derfor bliver ”blinde” for, hvordan rummet ser ud. De tænker ikke på, at rummenes indretning kan påvirke behandlingerne, men det tror jeg på, at de kan, og det tror jeg, at det nyindrettede lokale vil vise. Rummet er nemlig indrettet, så patienterne får flest mulige positive sansestimuli og færrest mulige negative. Dermed stresses de mindst muligt, og jeg glæder mig til at vise det nye lokale frem, siger Mette Blicher Folmer, som læser sin ph.d. på Aalborg Universitets Institut for Arkitektur & Design.

Det sker fredag d. 21. juni fra 10 -12, hvor der er officiel indvielse af lokalet hos Tværfagligt Smertecenter, Nybrogade 16, 3. sal (umiddelbart ved siden af Jobcenter Aalborg).

Og det er ikke kun Mette Blicher Folmer, der glæder sig over det nye lokale, som er det foreløbige højdepunkt af det fortrinlige samarbejde, der er mellem den ph.d.-studerende og Tværfagligt Smertecenter. Også behandlerne på smertecenteret, blandt andre smertesygeplejerske og psykoterapeut Mariane Ellen Jørgensen, som arbejder tæt sammen med Mette Blicher Folmer om projektet, glæder sig over, at rummet nu er klart til at blive vist til offentligheden. 

Patienterne føler sig bedre tilpasse i det nye lokale

- Det er meget tydeligt, at patienterne føler sig bedre til rette i det nye rum end i det gamle. I det nye rum indretter de sig hurtigt, for der er både tæpper og puder og bløde møbler, som de kan slappe af i. En patient sagde om rummet ”Det er ikke et hjem, men det føles ligesom et”, og det er vigtigt. I et hjem føler du dig nemlig sikker og tryg, og når patienterne får den følelse i rummet, vil vi kunne komme længere med behandlingen, siger Mariane Ellen Jørgensen.

Der kommer mere håndfast dokumentation for lokalets virkning på patienterne i løbet af efteråret, når resultaterne af forskningsprojektet begynder at komme frem. 

Yderligere informationer

I dag bliver en række af patienterne på Tværfagligt Smertecenter behandlet i lokale A, altså det traditionelle institutionelle miljø, og de indgår i projektet som kontrolgruppe. Eksperimentgruppen er så de, der bliver behandlet i det nyindrettede lokale. Inden forsøget gik i gang udfyldte patienterne en række spørgeskemaer, hvor de svarede på spørgsmål om blandt andet angst, depression og livskvalitet, og til efteråret skal det så vise sig, om eksperimentgruppen oplever mindre angst og depression og større livskvalitet i forhold til kontrolgruppen. 

Kontakt

Ph.d.-studerende Mette Blicher Folmer, Aalborg Universitet mbfo@create.aau.dk, tlf. 99 40 99 40.

Smertesygeplejerske, psykoterapeut Mariane Ellen Jørgensen, Tværfagligt Smertecenter, maej@rn.dk, tlf. 96 33 60 00.

Opdateret