Nordjyske kræftpatienter er i gode hænder

Trods stormvejr i pressen om kræftbehandlingen i Danmark er kræftpatienter i gode hænder på sygehusene i Region Nordjylland.

Stormen har raset gennem Nordjylland hen over jul og nytår, og i mens er kræftbehandlingen blevet kritiseret i medierne. Derfor har regionsrådsformand Ulla Astman bedt administration og sygehuse tjekke tallene for ventetid på udvalgte områder. 

- Modsat den vejrmæssige storm, så går det faktisk ganske godt med behandlingen af kræftpatienter, siger Ulla Astman, regionsrådsformand. 

Ældre tal for ventetid på kræftbehandling har fremgået af pressen, og modsat de tal, så viser foreløbige tal for behandlingen af kræftpatienter i 2011 i Nordjylland på udvalgte områder at: 

- 23 patienter er opereret for kræft i bugspytkirtel. Seks patienter har overskredet ventetiden på syv dage. 

- 13 ud af 16 patienter med kræft i æggestok er behandlet inden for forløbstiden på 16 dage. Tre patienter ventede tre dage længere. 

- 10 patienter med kræft i spiserør er behandlet – alle inden for forløbstiden.

- 46 patienter med lungekræft er behandlet hvoraf 13 har haft et forløb på over de maksimale 42 dage. Ved gennemgang af syv af de 13 journaler er det konstateret, at kun én patient har ventet længere på grund af andet end lægefaglige begrundelser. 

Opgørelsen dækker 2011 frem til og med oktober – dog er opgørelsen for patienter med kræft i æggestok udelukkende for oktober måned. 

- Det er flot, at der er så kort ventetid for kræftpatienter generelt set. Sygehusene og i særdeleshed Aalborg Sygehus er i stand til at behandle patienter hurtigt, og de giver samtidig en højtspecialiseret behandling. Nu skal vi fokusere på at overholde ventetiden og forbedre vores monitorering. Det er vigtigt, at vi udnytter kapaciteten dels i det nordjyske sygehusvæsen og på landsplan, siger Ulla Astman. 

Aalborg Sygehus har valgt at åbne et ambulatorium yderligere til behandling af lungekræftpatienter, og de tilbyder samtidig flere operationer for kræft i spiserøret og kræft i bugspytkirtlen. 

Region Nordjylland tager i øjeblikket et nyt monitoreringssystem i brug, som giver regionen og sygehusene endnu bedre planlægningsmuligheder til gavn for patienterne. De enkelte regioners systemer til monitorering skal på kort sigt kunne tale sammen. 

- Jo, vi vil altid kunne finde en eller få patienter, hvor vi ikke har overholdt ventetiden, men som denne status viser, så kan vi godt være stolte af den behandling, vi giver, og så skal vi arbejde på at forbedre det yderligere, siger Ulla Astman.

Opdateret