Unge læger forbedrer fremtidens behandling på Nyt Aalborg Universitetshospital

5 yngre læger har siden efteråret 2015 arbejdet med nye måder at lede fremtidens behandlingsformer på. At forbedre arbejdsgange er en del af forberedelserne frem mod at tage det nye universitetshospital i brug på, der er ved at blive bygget i Aalborg Øst.


Leder forbedringsprojekter i udvalgte afdelinger
De 5 læger blev i efteråret såkaldte NAU-fellows. De fik til opgave hver at gennemføre et projekt, hvor udvalgte arbejdsgange skulle ændres og udvikles. Projekterne skal give samspil mellem arbejdsgange, de nye fysiske rammer på det nye universitetshospital og tankegangen om patientens team og behandlingsansvarlig læge. Samtidig skal de fremover være kulturbærere, dvs. fungere som ambassadører for det nye universitetshospital over for deres lægelige kolleger og de andre ansatte på Aalborg Universitetshospital.

- Det har været vigtigt for os at inddrage yngre læger – dvs. afdelingslæger og læger, der er i gang med hoveduddannelsen - i udviklingen af arbejdsformerne på det nye universitetshospital. Det er dem, der kommer til at arbejde derude, og samtidig har de nye og friske øjne på, hvordan man kan lede projekter, der kan forbedre patientbehandlingen, siger hospitalsdirektør Jens Ole Skov.

Forløbet som NAU-fellow har strakt sig over 7 måneder. Her har lægerne hver mandag været frikøbt til dels at arbejde med eget forbedringsprojekt, dels deltaget i kursusforløb. De begyndte i oktober og fremlægger deres projekter på en afrapporteringskonference i dag den 10. maj på Aalborg Universitetshospital.

Elektroniske tavler giver bedre stuegang
Jacob Madsen, der er anæstesilæge på et intensivt afsnit for neuro og traumepatienter, er en af de 5 NAU-fellows. Han har ledet et forbedringsarbejde, hvor målet har været at forbedre stuegangen. At finde de tidspunkter på dagen, hvor det er bedst at holde stuegang, og hvor man sikrer, at lægerne kommer rettidigt til stuegangen, så den bliver bedst mulig for patienten og for det øvrige personale.

- Jeg synes, det har været meget interessant og lægerigt at arbejde med mit forbedringsprojekt. Det er lykkedes at få lægerne til at bruge en elektronisk planlægningstavle, hvor de noterer tidspunkt for stuegangen. Tavlen hjælper dem til at holde sig orienterede, så de er tilstede, når stuegangen begynder. Det gør samtidig, at alle parter involverede i stuegangen, f.eks. sygeplejersker og pårørende kan planlægge efter det. Nu skal ideen med den elektroniske planlægningstavle videreudvikles, så vi kan få de øvrige intensive afsnit med, siger Jacob Madsen.

De øvrige NAU-fellows har arbejdet med flg. projekter: Patientkvalitetsundersøgelse i Klinik Kirurgi og Kræftbehandling, patientnær stuegang i Karkirurgisk Afdeling, optimering af akutte indlæggelsesforløb i Urologisk Afdeling og flowoptimering i sammedagskirurgisk afsnit, Ortopædkirurgisk Afdeling.

Opdateret