Nordjyske sygehuse får kvalitetsstempel

Aalborg Universitetshospital har i lighed med de øvrige nordjyske sygehuse og Psykiatrien nu fået tilbagemelding fra Akkrediteringsnævnet efter efterårets kontrolbesøg. Alle er blevet akkrediteret.

Det er anden gang, de nordjyske sygehuse skal akkrediteres i forhold til Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM), og som for tre år siden er de nordjyske sygehuse som de første blevet grundigt undersøgt af Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS). For sygehusene er det en form for eksamen, hvor de skal vise, at de kan leve op til de nationale standarder på sundhedsområdet. 

Sygehusene og Psykiatrien har haft besøg af IKAS løbende hen over efteråret, og resultaterne er kommet drypvis i slutningen af 2013 og frem til nu i takt med behandlingen i Akkrediteringsnævnet. 

De sidste tre tilbagemeldinger fra Akkrediteringsnævnet er netop kommet, og både Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien og Sygehus Thy-Mors har bestået eksamen med karakteren midlertidigt akkrediteret. Det glæder Peter Larsen, konstitueret sundhedsdirektør i Region Nordjylland. 

- Det er positivt, at alle de nordjyske sygehuse og psykiatrien nu har fået et officielt kvalitetsstempel. Hermed sætter vi en streg under, at borgerne er i gode hænder, når de tjekker ind i det nordjyske sundhedsvæsen. Medarbejderne leverer et solidt stykke arbejde med høj faglig kvalitet. Det er der god grund til at være stolt af. 

Aalborg Universitetshospital

Aalborg Universitetshospital har opnået midlertidig akkreditering med opfølgning i form af indsendelse af dokumentation. Det er dermed en bedre akkrediteringsstatus end ved akkrediteringen i 2010, hvor hospitalet fik genbesøg efter første akkrediteringsbesøg. Det forventes, at hospitalet efter indsendelse af enkelte opfølgende dokumentationsmaterialer vil opnå fuld akkreditering i april 2014. 

- Akkrediteringsnævnets afgørelse viser, at Aalborg Universitetshospital leverer ydelser af en høj faglig kvalitet og har et personale, der er dybt dedikerede til at skabe de bedste forløb for vores patienter. Som hospitalsledelse er vi glade og stolte over resultatet, ikke mindst fordi det er opnået i et år præget af store organisatoriske forandringer. Nu skal vi forsætte det løbende arbejde med at udvikle kvaliteten af vore patientforløb i et samarbejde med patienter og personale i alle funktioner, siger sygeplejefaglig direktør Lisbeth Kjær Lagoni, Aalborg Universitetshospital. 

Psykiatrien

Høj patientsikkerhed og faglighed. Det ligger til grund for Akkrediteringsnævnets bedømmelse af Psykiatriens kvalitet efter kontrolbesøget sidst i november. 

Psykiatrien har fået status som ”midlertidig akkrediteret”, hvilket betyder, at der blot skal indsendes skriftlig dokumentation til Akkrediteringsnævnet for ganske få indikatorer, hvorefter Psykiatrien opnår kvalitetsstatus som ”akkrediteret”. Samme status fik Psykiatrien for tre år siden, da der sidst var kontrolbesøg. 

- Vi er meget stolte over igen at opnå denne status. Det vidner om, at vi har fat de rigtige steder. Surveyoerne gav hos os udtryk for, at de så en høj kvalitet med stort fokus på god patientbehandling, patientsikkerhed og omsorg for vores patienter. Samtidig bemærkede de en hurtig implementering af EPJ (elektronisk patientjournal), og samtidig en ren og ryddelig psykiatri, siger vicedirektør og professor Jan Mainz. 

Sygehus Thy-Mors midlertidigt akkrediteret

Akkrediteringsnævnet har ligeledes afgjort, at Sygehus Thy-Mors midlertidigt akkrediteret med opfølgning i form af indsendelse af dokumentation. 

- Sygehusledelsen vil sammen med virksomhedsledelsen og sygehusets kvalitetsorganisation arbejde videre med de givne bemærkninger og kravene til indsendelse af dokumentation til IKAS, siger sygehusdirektør Michael Storm og fortsætter: 

- Jeg vil endnu engang takke alle medarbejdere for den store indsats i forbindelse med akkrediteringen og kvalitetsarbejdet på Sygehus Thy-Mors. 

Resultater fra øvrige sygehuse

Sygehus Himmerland fik resultatet i slutningen af november, hvor sygehuset blev midlertidigt akkrediteret. De skal således have et fokuseret genbesøg inden for et halvt år, hvor de skal have rettet op på nogle retningslinjer vedrørende udskrivelsesforløb. Herefter kan de blive endeligt akkrediteret. 

I begyndelsen af december var det Sygehus Vendsyssel, der blev midlertidigt akkrediteret. De skal dog ikke have genbesøg for at opnå den endelige akkreditering. Her er der blot tale om, at Akkrediteringsnævnet skal modtage og godkende noget skriftligt dokumentation inden 2. marts. 

Fakta om akkreditering

- Sygehus Himmerland, Sygehus Vendsyssel, Aalborg Universitetshospital, Sygehus Thy-Mors og Psykiatrien har hen over efteråret haft besøg af surveyteams fra IKAS 

- Surveyteams består af sundhedsfagligt personale, som undersøger, om sygehuset lever op til en række standarder defineret i Den Danske Kvalitetsmodel, hvor en standard fx er indført for i den sidste ende at skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb 

- På baggrund af besøget laver surveyteamet en rapport, som behandles i Akkrediteringsnævnet 

- Akkrediteringsnævnet kan komme med tre typer afgørelser. Man kan enten blive akkrediteret, akkrediteret med bemærkninger eller ikke akkrediteret. Man kan dog efter Akkrediteringsnævnets 1. behandling få en foreløbig akkrediteringsstatus med ordlyden midlertidig akkreditering eller betinget akkreditering (her skal man efterfølgende indsende skriftligt materiale eller have et fokuseret genbesøg for at opnå den endelige akkrediteringsstatus) 

Opdateret