Test skal sikre hurtig diagnose af blodinfektion

Aalborg Sygehus er med i et stort forskningsprojekt, som skal udvikle en test, der er simpel at udføre og kan give svar inden for få timer.

Tiden er vigtig, når en alvorligt syg patient bliver ramt af en infektion i blodbanerne. Ofte kan det tage flere dage at teste blodet og finde frem til, hvilken bakterie der er skyld i infektionen. Imens må lægen vælge behandling ud fra andre observationer, og behandlingen kan være både for smal og for bred – begge dele påfører patienten en risiko, som i yderste konsekvens betyder en mindre chance for, at patienten overlever. Faktisk risikerer mellem 20 og 40 pct. af de patienter, der får en infektion i blodbanerne, at dø.

Det skal en ny test nu lave om på. Danske forskere har længe været pionerer indenfor klinisk mikrobiologi. Med en bevilling på 15 mio. kr. i ryggen fra Højteknologifonden og et samlet budget på knap 28 mio. kroner skal Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aalborg Sygehus nu i samarbejde med virksomheden AdvanDx, der udvikler tests til at identificere uvelkomne organismer i blodet, DTU Nanotech, DTU Bio samt Aalborg Universitet udvikle en hurtig molekylær test, der klassificerer bakterier og svampe og dermed direkte identificerer 90% af de mikroorganismer, der forårsager infektioner i blodbanerne.

Testen kan identificere, hvilken bakterie eller gærsvamp der er årsag til infektionen og dermed sikre, at lægen med det samme kan vælge den mest hensigtsmæssige antibiotiske behandling.

Hurtigtest reducerer dødelighed

- I dag bruger man blandt andet en såkaldt Gram-farvning, som kan fortælle, hvilken gruppe af bakterier der er tale om. Så lægen må i høj grad gætte sig til, hvad der kan være den bedste behandling. Med den nye type hurtigtest kan lægen i første forsøg bruge den præcise bakteriediagnose til at vælge den rigtige behandling, forklarer professor ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aalborg Sygehus, Henrik Carl Schønheyder og fortsætter:

- Fordi testen er meget hurtig og samtidig simpel at udføre, kan den også bruges i lande, som mangler udbyggede laboratorier på deres sygehuse.

Den nye diagnostiske test gør det muligt for den behandlende læge at få testresultaterne hurtigt. Tidligere studier har vist, at jo hurtigere behandlingen bliver målrettet den inficerende mikroorganisme, jo bedre bliver behandlingsresultatet, hvilket kan nedbringe dødeligheden og antallet af indlæggelsesdage.

- Vi er meget glade for, at Højteknologifonden har besluttet at støtte dette projekt, og vi er begejstrede over muligheden for samarbejdet, siger Dennis H. Langer M.D., bestyrelsesformand ved AdvanDx.

Yderligere informationer

Budget: 28.000.000 DKK
Højteknologifondens investering: 15.000.000 DKK
Varighed: 3,5 år
Projektets titel: Multiplex Blood Culture Test

Opdateret