Sidste vagt på redningshelikopteren

Overlæge Benedict Kjærgaard blev fejret med manér, da han takkede af som læge på redningshelikopteren, der holder til på Flyvestation Aalborg. Han forsætter dog som chef for lægestaben ved redningshelikopterne og sikrer det tætte samarbejde mellem Aalborg Universitetshospital og forsvaret omkring redningstjenesten. Se video herunder.



To store brandsprøjter lavede vandespalier til ære for Benedict Kjærgaard. Fotos: Anne-Marie Fog Larsen, Foto/AV, Aalborg Universitetshospital.

Han troede, han skulle ud at redde en fisker i havsnød i Limfjorden. Men det var falsk alarm – overlæge Benedict Kjærgaard blev i stedet fløjet tilbage til Flyvestationen, hvor han blev modtaget med vandespalier fra to store brandsprøjtekøretøjer og en delegation bestående af militærchefer og – læger. 

Benedict Kjærgaard har sit daglige virke som hjerte-lungekirurgisk overlæge, leder af hypotermiteamet og lægelig leder af Dyremedicinsk Laboratorium på Aalborg Universitetshospital – men han har også en lang og flot karriere som stabslæge ved Flyvevåbnet og lægelige chef for redningshelikopterne. 

Flere læger fra Aalborg Universitetshospital indgår i Flyvevåbnets lægestab. Anæstesilæge René Bleeg er en af dem. Han havde planlagt markeringen af dagen.

- Vi vil gerne vise ham den sidste respekt på hans allersidste vagt. Så jeg har fået ham ud at flyve en tur med helikopteren og fået samlet en delegation af af folk med forskellige kompetencerfra militæret og hospitalet, som har samarbejdet med Benedict gennem mange år, sagde René Bleeg, mens helikopteren med Benedict Kjærgaard ombord cirkulede over Flyvestationen. 

Med i modtagelseskomitéen var en lille - og meget nuttet - gris, hvilket virkede helt naturligt, for Benedict Kjærgaard er kendt for sin forskning på grise til gavn for stærkt nedkølede patienter.

”Den skal ikke bruges som forsøgsgris, det kan jeg ikke nænne”, lød det fra Benedict Kjærgaard, om den lille gris, der var med til at modtage ham efter den sidste flyvning i aktiv tjeneste. Fotos: Anne-Marie Fog Larsen, Foto/AV.

Indstillet til medalje

Benedict Kjærgaard har gennem 31 år fløjet med redningshelikopter. Det har ingen andre læger præsteret. Nu har René Bleeg har indstillet ham til forsvarets medalje for udmærket lufttjeneste. 

Det er pga. alder, at Benedict Kjærgaard nu har haft sin sidste vagt. Via ham har Aalborg Universitetshospital, forsvaret og redningstjenesten haft et godt og tæt samarbejde og det fortsætter. 

- Jeg bliver ved med at have en ansættelse i forsvaret nogle år endnu. Jeg sidder med i diverse udvalg osv. og får nok i virkeligheden mere tid til at passehypotermiholdet - som ikke kun behandler nedkølede patienter, men også folk med hjerte- og lungesvigt. Så samarbejdet vil blive mindst lige så tæt fremover, siger Benedict Kjærgaard. 

Har løftet SAR-beredskab til verdens bedste på lægesiden

René Bleeg understregede ved markeringen på Flyvestationen, at Benedict Kjærgaard og hans indsats ikke bare er nationalt, men internationalt anerkendt. 

- Det arbejde, du har lavet i SAR de sidste 31 år, har været med til at løfte det det danske SAR-beredskab til verdens bedste. Der findes intet SAR-beredskab i verden, der kan sammenlignes med det danske hvad angår lægedelen. Det faglige løft, har du været med til. 

Lægefaglig direktør Morten Noreng var med til at fejre Benedict Kjærgaard. Og for ham er der ingen tvivl om, at den ekspertise, Benedict Kjærgaard har udviklet og stået i spidsen for, har høj prioritet. 

- Det, du har sat i gang sammen med dine kolleger er noget, vi meget gerne vil fortsætte med. På universitetshospitalet arbejder vi på at få udvalgt nogle spydspidsområder. Jeg vil gerne, at vi får udvalgt 10. Et af dem er jeg ikke i tvivl om skal være hypotermi og ECMO (hjertelungemaskine) og hele den organisering, vi kan skabe på sygehuset, sagde Morten Noreng.

Flere læger fra Aalborg Universitetshospital er aktive i forsvarets redningstjeneste: Fra venstre ses anæstesilægerne Kasper Krøyer og René Bleeg, hjerte-lungekirurg Casten Simonsen og overlæge Benedict Kjærgaard sammen med lægefaglig direktør Morten Noreng.

Opdateret