Hornhindedonation er en succes i Thisted

59 sæt hornhinder inden for årets første 11 måneder. Det er det foreløbige resultat af en stor indsats på Aalborg Universitetshospital, Thisted omkring donation af hornhinder. Et arbejde, som har gjort matriklen til en af de største leverandører af hornhinder til Den Danske Hornhindebank.
På Aalborg Universitetshospital i Thisted er der et stigende fokus på donation af hornhinder. 59 sæt hornhinder er udtaget ved indgangen til december måned, og allerede i begyndelsen af september oversteg hospitalsmatriklen det samlede antal fra 2017 på 47 sæt.  

Det flotte arbejde gør matriklen til en af de helt store leverandører til Den Danske Hornhindebank. På seneste opgørelse fra september måned har Den Danske Hornhindebank modtaget i alt 384 donationer, og her er Aalborg Universitetshospital i Thisted med 50 donationer kun overgået af Aarhus Universitetshospital med 84 donationer. De mange hornhinder fra Thisted har således også været medvirkende til, at Danmark i dag er selvforsynende med hornhinder til patientbehandling. Tidligere har man importeret hornhinder i udlandet for at imødekomme behovet, som årligt er på omkring 600 hornhinder. 

- Vi er stolte af, at vi på så forholdsvis lille en hospitalsmatrikel kan yde et så flot bidrag på landsplan, fortæller Jan Andersen, der er funktionsleder for Service og Logistik i Thisted. 

I spidsen for indsatsen står portør Henrik Jensen. Sammen med ledelsen af Serviceafdelingen i Thisted var han for få år siden med til at starte et samarbejde med Den Danske Hornhindebank op. I dag er to portører tilknyttet hospitalets kapeltjeneste sammen med to afløsere uddannet til at kunne udtage hornhinder. 

- Udtagning af hornhinder er et lille indgreb, men det kan være med til at beholde synet for de patienter, der har brug for en ny hornhinde, fortæller Henrik Jensen om årsagen til, at han lægger så mange kræfter i opgaven. Faktisk kan ét sæt hornhinder være med til at forbedre synet for mere end én borger. 

Stor indsats af læger i uddannelsesforløb

Bag succesen ligger et rigtigt godt samarbejde internt på Thisted-matriklen mellem kapeltjenesten og de læger, som arbejder på hospitalet som en del af deres uddannelsesforløb, den såkaldte kliniske basisuddannelse. Henrik Jensen har hver dag kontakt med Den Danske Hornhindebank for at identificere potentielle donorer. Er en afdød ikke registreret som donor, har lægerne med baggrund i Vævsloven mulighed for at kontakte de pårørende og afklare, om de ønsker at donere afdødes hornhinder. Denne opgave har lægerne taget på sig. 

- Vi har fået et rigtigt godt samarbejde stablet på benene. Vi har lavet et set-up, hvor den lægelige del af opgaven ligger hos lægerne i den kliniske basisuddannelse, og de er rigtigt gode til at løfte opgaven og lærer meget om at tage samtaler med pårørende i en svær situation, fortæller Henrik Jensen. 

Han har en tæt kontakt med lægerne i det daglige og hjælper dem med viden om regler og procedurer for hornhindedonation, når de skal tage samtaler med de pårørende til en afdød, hvis denne ikke er registreret som donor. Det er vigtigt, at lægerne er ordentligt klædt på til opgaven, for det er med til at sikre en ordentlig behandling af de pårørende i en svær situation.

Samarbejdet med lægerne i den kliniske basisuddannelse er blevet så godt, at lægerne nu selv tager kontakt til Henrik Jensen, når de står ved en afdød. Dermed kan kontakten med Hornhindebanken og eventuelt de pårørende igangsættes, så Henrik Jensen og hans kollegaer i kapeltjenesten kan nå at udtage hornhinderne inden for tidsfristen på 72 timer, da indsatsen ellers vil være spildt. Og som samarbejdet udvikler sig kan det meget vel betyde, at hospitalet i Thisted kan hjælpe endnu flere borgere til et bedre syn i fremtiden. 
 

Opdateret