Usikkerhed om mammografiscreening

Region Nordjylland har konstateret, at der i visse tilfælde er problemer med rettidig indkaldelse af nordjyske kvinder i alderen 50-69 år til gentagne mammografiscreeninger inden for et tidsinterval på 2 år og 3 måneder.

- Vi arbejder på at finde den bedste automatik i indkaldelse af kvinder til screening. Det er lykkedes langt hen ad vejen, men vi er i løbet af de se-neste måneder blevet opmærksom på, at der er opstået en særlig udfordring med at få indkaldt alle kvinder rettidigt. Det beklager vi dybt, og vi gør hvad vi kan for at rette op på situationen, siger Billeddiagnostisk Specialeleder Peter B. Lasborg, Billeddiagnostisk Afsnit, Sygehus Vendsyssel. 

Regionen arbejder på at forbedre indkaldelsesproceduren, så alle kvinder fremover vil blive indkaldt til rette tid. 

Det sker blandt andet i form af en forbedring af det IT-system, som an-vendes til de automatiske indkaldelser. Forbedringen testes i disse dage og forventes at blive sat i drift snarest muligt. Samtidig skærper vi opfølgningen med de manuelle arbejdsgange. 

De kvinder, som indtil nu ikke er blevet indkaldt rettidigt, behøver ikke at gøre noget. 

- Vi kan via dataudtræk se, hvem det er, som indtil nu ikke er blevet indkaldt rettidigt. Vi følger op på disse dataudtræk så hurtigt som muligt. Så kvinderne behøver ikke selv at gøre et større udredningsarbejde. Vi har styr på, hvem der er blevet indkaldt for sent. Det drejer sig om nogle få procent af de mange tusinde, som screenes hvert år, siger Lone K. Thiel, kontorchef, Koncern IT. 

Hvis man som kvinde i målgruppen er urolig og har brug for særlig vejledning, kan man kontakte en af regionens tre screeningsenheder i Hjørring, Aalborg og Thisted. 

Screeningsenhederne i Hjørring kan kontaktes på 97 64 12 97 og 97 64 12 98 (alle hverdage indtil klokken 15) og i Aalborg og Thisted på 97 66 50 70 (alle hverdage). 

Det er også muligt for hver enkelt at se egne screeningsundersøgelser i fanebladet ”behandlinger på sygehus” i den nye sundhedsjournal på www.sundhed.dk.

Opdateret