Vejen til graviditet er blevet kortere

Det er blevet nemmere at blive gravid. I hvert fald hvis man benytter Fertilitetsenheden på Aalborg Universitetshospital, der leverer kvalitet på højde med Danmarks bedste – og har kortet ventetiden markant.

I september 2016 flyttede Fertilitetsenheden fra lokaler i Dronninglund til spritnye gemakker på Aalborg Universitetshospital, Syd og kan nu se de gevinster, flytningen har båret med sig.

- Vi har i forvejen et godt og rutineret personale, men flytningen har revitaliseret hele afdelingen. Vi har investeret i området, og vi har ansat mere personale. Det har givet en positivt afsmittende effekt på kvaliteten; vi lægger bedre æg op, og vi gør flere gravide – og det har kortet ventetiden, siger Thomas Larsen, der er ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling.

Høj kvalitet og ultrakort ventetid

Efter flytningen til Aalborg er ventetiden på både almindelig fertilitetsbehandling og ægsortering faldet markant, og kvaliteten er blandt de bedste i Danmark.

- Ventetiden er faldet fra 26 til 6-8 uger. Men der er sådan set ingen reel ventetid; så snart patienterne får en henvisning fra egen læge, bliver de sat i gang med at udfylde skemaer, aflevere sædprøve og få taget blodprøver, inden de møder fysisk op hos os, siger afsnitsledende sygeplejerske Inge Margrethe Poulsen.

I 2016 var landsgennemsnittet for forventede fødsler pr. ægoplægning – dvs. hvor mange afsluttede behandlinger, der ender med forventet fødsel – på 27 %. For Fertilitetsenheden lød tallet for 2016 på 32 % og i 2017 på hele 37 %.

- Vi har arbejdet meget med at optimere vores metoder. Bl.a. dyrker vi æggene i længere tid, inden vi lægger dem op. Derved kan vi udvælge de æg, der har størst potentiale til at føre til graviditet. Den længere dyrkning fungerer nemlig som et slags biologisk filter, der sorterer de æg fra, som ikke har udviklet sig rigtigt på femtedagen. For patienten betyder det, at chancen for at blive gravid er større, siger laboratorieleder Christina Hnida.

Højtspecialiseret viden vandrer over i almindelig behandling

 Flytningen var en forudsætning for, at Aalborg Universitetshospital kunne hjemtage den højtspecialiserede funktion ’PGD’ eller ’ægsortering’ – en behandling som ud over i Aalborg kun foretages på Rigshospitalet.

- Vi er blevet bedre til den almindelige fertilitetsbehandling, fordi vi har fået en masse viden om det komplicerede, og vi har vi fået et nyt setup, som fungerer rigtig godt, siger Thomas Larsen.

Nye effektive og skånsomme frysemetoder er implementeret, så æggene nu har samme kvalitet efter optøning som før nedfrysning. Det har bl.a. ført til, at risikoen for overstimulering er faldet. Afsnitsledende sygeplejerske Inge Margrethe Poulsen forklarer:

- Det er godt at stimulere kvinden med meget hormon for at skabe mange æg. Men det kan give overstimulering, når kvinden får sat det befrugtede æg op, som også sætter gang i hormonstimulering. Det kan man blive meget syg af, siger hun og fortsætter:

- Førhen var vi nødt til at sætte det æg op, der nu var i den friske behandling, fordi frysemetoderne ikke var gode. Derfor var vi også nødt til at stimulere kvinden mildere for ikke at skabe overstimulering. Nu kan vi stimulere en smule mere og få flere æg ud, som vi nu blot fryser ned. Og så venter man en måneds tid – indtil hormonerne er dampet af – med at sætte ægget op.

Opdateret