Forenede forskerkræfter mod slidgigt

Nyt forskningscenter med Aalborg Universitetshospital i spidsen skal skabe viden om forebyggelse og behandling af slidgigt. Det åbner mulighed for, at flere nordjyske patienter kan deltage i forskningsprojekter og måske derved blive både hurtigere udredt og komme hurtigere i behandling.

Slidgigt - eller artrose, som det også kaldes - er er en gigtsygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt nedbrydes. Hos nogle forårsager sygdommen voldsomme smerter og påvirker både funktionsevne, bevægelighed og livskvalitet. Alene i løbet af de seneste 20 år er forekomsten fordoblet hos kvinder og tredoblet hos mænd, og den ventes at stige yderligere i fremtiden. 
Der findes ikke nogen universalbehandling til slidgigtpatienter, og sygdommen stiller derfor stiller store krav til behandlersystemet om udredning og behandling, som kan være både medicinsk og kirurgisk, i form af fysioterapi eller en kombination af disse. 

- Sygdommen er individuel, og det er derfor nødvendigt, at vi ud fra en tværfaglig tilgang arbejder på at udvikle bedre undersøgelses- og behandlingsmetoder, så vi kan give den enkelte patient den bedst tænkelige behandling.
Det fortæller Ole Simonsen, specialeansvarlig overlæge fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Han er én af drivkræfterne bag nye forskningscenter, som samler internationalt anerkendte forskere fra Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet samt praktiserende læger i Region Nordjylland og en privat virksomhed. 

Styrken i det tværfaglige

I centeret findes folk med ekspertise i alt fra smerteforskning, fysioterapi og bevægelse til betændelsestilstande og radiologi. Det er netop med denne tværfaglige tilgang, at forskerne håber at blive skarpere på, hvordan man bedst sammensætter den optimale behandling:

- Slidgigt er ikke bare et spørgsmål om slid – der er mange fakturer, der influerer på, om et knæ gør ondt eller ej. Og hele den multidimensionale forståelse er den, vi prøver at fremme. Derfor er det vigtigt også at have aktører med fra almen praksis og et tæt samarbejde med for eksempel Gigtforeningen og andre relevante patientforeninger, forklarer Ole Simonsen og tilføjer:

- Hvis det var kirurger, der alene stod for forskningen, ville deres fokus naturligt være på at forbedre den kirurgiske behandling. Omvendt ville fysioterapeuter lægge deres kræfter på at helbrede alle med fysisk træning. Ved at inddrage eksperter i for eksempel smerteoplevelse, kan vi optimere den individuelle behandling – og finde ud af, hvem der har bedst gavn af hvilken behandling.

Gevinst for patienter og forskere

Med samarbejdet får forskerne nu mulighed for at basere deres arbejde på langt et langt større patientgrundlag, og det betyder hurtigere og bedre forskningsresultater: 

- Når en patient henvises til udredning for artrose, visiteres de fra Ortopædkirurgisk Afdeling i Aalborg til de forskellige ambulatorier på regionens sygehuse. Ved samtidig at have overblik over hvilke projekter, der kører de forskellige steder, kan vi i mange tilfælde give de patienter, der venter på en forundersøgelse, tilbud om at medvirke i et projekt, der kan være relevant for dem. 

Ole Simonsen kalder det for en win-win situation for både patienter og forskere, idet man hurtigere vil kunne rekruttere patienter til forskningsprojekterne, samtidig med, at patienterne i mange tilfælde vil blive hurtigere udredt og få tilbudt en mere individualiseret behandling.

Også samarbejde med industrien

Folkene bag det nye forskningscenter har også ambitioner om at blive en attraktiv samarbejdspartner for producenter af lægemidler og medicinsk udstyr:

- Hvis de har noget, de ønsker afprøvet, så har vi patienterne. Ved at være samlingspunkt for alle patienter med artrose i Nordjylland, har vi som noget helt unikt en stor gruppe, som – hvis de ønsker det – kan teste nye behandlingsformer. 

Tanken er, at industrisamarbejdet i et vist omfang skal være med til at finansiere forskningscenterets aktiviteter og at samarbejdet kan bidrage til hurtigere indførelsen af nye behandlingsformer. Derfor er centeret etableret i tæt samarbejde med blandt andre Region Nordjyllands One-stop-shop, der styrker samarbejdet med videninstitutioner og private virksomheder samt forskerparken EIR – Empowering Industry and Research – hvor regionen, universitetet og erhvervslivet samarbejder om udvikling af nye løsninger og teknologier til fremtidens sundhedssektor.

Opdateret