Aalborg UH med i to nye nationale forskningscentre

Aalborg Universitetshospital er med i etableringen af to nye landsdækkende forskningscentre inden for henholdsvis lungesygdomme og infektionssygdomme. Med deltagelsen får specialerne mulighed for at byde ind på flere lægemiddelafprøvninger i Danmark.

Danmark kan blive verdensførende inden for det forskningsfelt, der beskæftiger sig med afprøvning af lægemidler i mennesker. Det er målsætningen for det offentligt-private partnerskab NEXT, der nu udvider med to nye centre gennem en investering fra Innovationsfonden.

NEXT blev etableret i 2014 med det formål at forbedre betingelserne for lægemiddelafprøvning, bl.a. ved at etablere centrale kontaktpunkter for private virksomheder, som ønsker at indgå samarbejder med offentlige forskningsinstitutioner om kliniske forsøg. Det har ført til centre inden for kræftsygdomme og hudsygdomme og et netværk af bioinformatikere, som understøtter precision medicine-aspekter i patientbehandlingen, hvor Aalborg Universitetshospital allerede deltager.

Med to nye centre inden for lungesygdomme og infektionssygdomme opnår NEXT kompetencerne til også at udføre kliniske forsøg inden for disse specialer.
På Lungemedicinsk Afdeling ser ledende overlæge Carl Nielsen frem til at få mulighed for at indgå i flere afprøvninger af nye lægemidler:
- Det betyder jo, at vi som partner i centeret har mulighed for at byde ind på de projekter, hvor vi har patienter og kompetencer til at deltage. Det ser vi meget frem til. Udover at det giver os nogle spændende faglige udfordringer, støtter det også op om vores universitære forpligtelse til at styrke forskningen til gavn for patienterne.

Skulderklap til Aalborg UH

Ledende ovelæge på Infektionsmedicin, professor Henrik Nielsen, er ligeledes glad for de muligheder, som NEXT-samarbejdet giver:
- For os som speciale er det jo attraktivt at komme med i udviklingen af nye behandlingstilbud til vores patienter tidligere end vi har været vant til. Det er en måde, hvorpå vi kan være på forkant med, hvor faget bevæger sig hen og være med i udviklingen af de nye lægemidler og opnå kendskab til dem, inden de rammer markedet. Samtidig er vores deltagelse også en anerkendelse af, at vi på Aalborg Universitetshospital også inden for disse områder har noget at byde på forskningsmæssigt.

I begge specialer går der nu et organiseringsarbejde i gang med henblik på at opbygge forskningsenheder, der kan løfte de nye projekter:

- På nuværende tidspunkt har vi ikke kapaciteten til at gå ind i de tidlige, men meget interessante fase 2-afprøvninger, men med NEXT-projektet følger også økonomiske muligheder for at tilføre noget robusthed og opbygge egentlig forskningsenheder. Vores opgave er derfor nu, at få etableret et setup, der er robust nok til, at vi kan byde ind på de projekter, som medicinalindustrien henvender sig med, forklarer Henrik Nielsen.

De to nye centre omfatter for lungesygdomme Bispebjerg Hospital, Hvidovre Hospital, Næstved Sygehus, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital og for infektionssygdomme Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Hvidovre Hospital og Rigshospitalet. Centrene oprettes med støtte fra Innovationsfonden, der sammenlagt har bevilget 42,4 mio. kr. til formålet.

Opdateret