Nyt center skal styrke præhospital- og akutforskningen

Med et nyt forskningscenter inden for præhospital- og akutmedicin vil Aalborg UH skabe ny viden om den behandlingskæde, der starter allerede med 1-1-2 opkaldet om en syg eller tilskadekommen person.

Ved akut sygdom starter kontakten til sundhedsvæsenet i de fleste tilfælde med et telefonopkald til en af landets læger eller lægevagter, akuttelefonen 1813 eller 1-1-2. Hvis situationen vurderes at være livs- eller førlighedstruende, sendes en ambulance med udrykning, og måske også en akutlægebil eller lægehelikopter. Hospitalet kommer ud til patienten, og behandlingen begynder med det samme og fortsætter hele vejen til hospitalet, hvis ikke den kan afsluttes uden indlæggelse.

- I dag ved vi ikke nok om, hvorvidt denne behandlingskæde giver den enkelte patient den bedste behandling. Der er kun meget lidt forskning inden for området, og vores formål med det nye forskningscenter er derfor at bidrage med forskningsbaseret viden om de mange akutte patienter, så alle akutte patienter behandles godt, og de mest syge får både tidlig og avanceret behandling.

Det fortæller lederen af det nye forskningscenter, Erika Frischknecht Christensen, der i 2015 tiltrådte som professor i præhospital- og akutmedicin ved Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital. Med støtte fra TrygFonden har hun fået til opgave at opdyrke den præhospitale og akutte indsats som et nyt forskningsområde.

- I flere år har vi i Region Nordjylland opsamlet data i ambulancerne, og vi har dermed et stort kendskab til de akutte patienter, der ringer 1-1-2. Den viden har vi pligt til at bruge forskningsmæssigt, fortæller Erika Frischknecht Christensen.

Fokus på hele det akutte sundhedsvæsen

Forskningscenteret har bredt fokus på hele det akutte sundhedsvæsen og har allerede forskningssamarbejder med mange andre på Aalborg Universitet, andre universiteter og regioner i og uden for Danmark.

- I Danmark er så heldige, at det ikke længere kun er i Region Nordjylland, vi har elektronisk præhospital patientjournaler i ambulancerne. Der er nu den samme patientjournal i alle ambulancer i hele landet. Det er til stor gavn for patienterne, at der kan kommunikeres på tværs af regionsgrænser, og det giver os enestående muligheder for præhospital forskningssamarbejde i hele landet, siger Erika Frischknecht Christensen.

Forskerne vil blandt andet arbejde for at finde løsninger på, hvordan man - på bedre måde end i dag – tidligt (i telefonen eller i ambulancen) kan identificere de patienter, der er i mulig livs- eller førlighedstruende tilstande, så de hurtigt kan få den nødvendige og eventuelt højt specialiserede hjælp.

Et særligt forskningsområde er at sikre, at hidtil ”oversete” akutte patientgrupper - f.eks. personer med åndenød, akutte smerter eller akutte psykiske lidelser - også får glæde af tidligere eller ny behandling. Disse patienter har typisk ikke samme bevågenhed som f.eks. patienter med hjertestop, blodprop i hjerne eller hjerte.

- Endelig skal vi vide meget mere om, hvordan patienterne selv oplever mødet med det akutte sundhedsvæsen. Vi vil spørge nogle af patienterne allerede i ambulancen, og vi vil bede om at få lov til at vende tilbage og tale mere med dem. Vi er her jo alle sammen for patienterne, slutter hun.

Forskningscenter åbnes 25. oktober 

Åbningen af Center for Præhospital- og Akutforskning markeres med et videnskabeligt symposium tirsdag d. 25. oktober 2016, kl. 15-18 i auditoriet, Aalborg Universitetshospital Syd, Mølleparkvej 4, 9000 Aalborg. Alle interesserede er velkomne.

Opdateret