Aalborg Universitetshospitals indsats for unge med erhvervet hjerneskade har effekt

Aktiv opsporing og tæt samarbejde med kommunerne har fået unge med erhvervet hjerneskade i Nordjylland udredt og i gang med tilbud, der skal give dem et godt liv. Det er nogle af resultaterne af indsatsen i hospitalets ambulatorium: ”Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade”. Ambulatoriet er d. 17. og 18. juni vært for en national konference i Aalborg, hvor ca. 200 fagfolk skal lære af hinanden og skabe fælles grundlag i behandlingen af de unge.
Ambulatorium i Aalborg giver tværfagligt koordineret tilbud
Efter Præstø-ulykken i februar 2011 kom der et større fokus på unge med erhvervet hjerneskade, og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse tildelte midler til at styrke indsatsen rundt om i landet.

I Region Nordjylland betød det, at man i 2014 kunne lave et tværfagligt koordineret tilbud til disse patienter i form af et ambulatorium på Aalborg Universitetshospital – foreløbigt som et tre-årigt forsøg. Her arbejder man med opsporing og udredning af de unge og deres skader.

- Vi er ret aktive med at finde de unge – via udskrivningslister, som vi får fra hospitalerne - og give dem et tilbud om at komme herind, så vi kan finde ud af, om de har fået en hjerneskade, og i så fald hvilken betydning følgerne kan have for deres liv. Følger efter en hjerneskade kan have betydning for den unges evne til at gennemføre en uddannelse og få stabil tilknytning til arbejdsmarkedet – og for livskvaliteten, så det er meget vigtigt at finde ud af, hvordan patienten er påvirket, og hjælpe ham eller hende videre til det rette tilbud, siger projektleder, neuropsykolog Trine Okkerstrøm Ryttersgaard.

Kommunale samarbejdspartnere har stor betydning
Trine Okkerstrøm Ryttersgaard står i spidsen for ambulatoriet, der har etableret et tæt samarbejde med de nordjyske kommuner om at hjælpe de unge, når de er blevet udredt. Det spænder fra tilbud om ergo- og fysioterapi til forløb på Hjerneskadecenter Nordjylland og døgntilbud.

- Vi har oplevet en meget stor velvilje fra de nordjyske kommuner til at deltage aktivt i ambulatoriets arbejde. Alle nordjyske kommuner har udpeget en kontaktperson, så vi nemt kan finde de relevante personer i patientens hjemkommune. Vi har oplevet, at det har en stor betydning, at de kommunale samarbejdspartnere er med til det afsluttende tilbagemeldingsmøde, både for patienten, men også for at stafetten er givet videre til en person, siger Trine Okkerstrøm Ryttersgaard.

Konference skal skabe grundlag for ens behandling
For at hjælpe unge med erhvervet hjerneskade bedst muligt, har ”Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade” arrangeret en national konference, hvor der sættes fokus på det, der er særligt for de unge med hjerneskader. Næsten 200 fagfolk vil dele viden og skabe et grundlag for den fremtidige indsats.

Konferencen finder sted i Aalborg Kongres- og Kulturcenter, Europaplads 4, 9000 Aalborg.

Yderligere informationer
Opsporing: Alle unge, der har været indlagt
i Region Nordjylland siden september 2014 med projektets inklusionsdiagnoser, har fået et tilbud om udredning. Der er sendt 32 breve, 14 er kommet retur og 7 ønsker et tilbud. En del patienter er efterfølgende blevet henvist fra sygehusafdelinger eller praktiserende læger.

Forløb for unge med erhvervet hjerneskade: Det første år er i alt 57 patienter kommet igennem et forløb. Heraf har 29 fået en genoptræningsplan, og 14 har fået en anden indsats fra ambulatoriet (fx henvisning til anden afdeling eller anden kontakt til kommunen end en genoptræningsplan).

Der er således kun 12 patienter, som ikke har haft behov for en indsats fra ambulatoriet, men flere af de nyskadede patienter har givet udtryk for at det har været dejligt at få bekræftet, at de ikke havde følger.



Opdateret