Fuld fart på diabetesforskning

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital søsætter i denne tid en række nye projekter, der skal skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse hos borgere med diabetes.

På blot 10 år er antallet af personer med diabetes i Danmark fordoblet. Og med den stigende forekomst følger også en række komplikationer til sygdommen. Nervebetændelse, som oftest opleves som føleforstyrrelser og invaliderende smerter i specielt fødder og hænder, er blandt de alvorligste komplikationer og kan føre til hjerterytmeforstyrrelser og tidlig død.

- For at undgå nogle af de mest alvorlige komplikationer er det vigtigt, at vi sætter ind så tidligt som muligt. Der er ingen effektiv behandling for nervebetændelse, så her vil vi gerne opdage det, allerede inden symptomerne opstår. Det fortæller Christina Brock, der er seniorforsker og lektor ved forskningscenteret Mech-Sense på Aalborg Universitetshospital.

Hun er blevet udvalgt til en plads på AAU talentakademiet for særligt succesfulde forskere, og for de 3 mio. kr., som følger med programmet, har hun ansat en ph.d.-studerende ved Mech-Sense, Anne-Marie Wegeberg, der i et nyt projekt skal belyse forskellige metoders egnethed til at opspore tidlige stadier af autonom nervebetændelse hos borgere med diabetes.

- Hvis vi bliver bedre til at opdage autonom nervebetændelse, inden folk oplever symptomer, vil man kunne fokusere kræfterne på at udvikle en beskyttende behandling eller noget, som kan forsinke udviklingen af det. Dette iværksættes selvfølgelig med henblik på at reducere dødelighed og forbedre livskvaliteten for den enkelte borger, siger Christina Brock.

Projektet gennemføres i samarbejde med professor Niels Ejskjær fra Endokrinologisk Afdeling, som screener og inkluderer patienterne. Desuden samarbejdes med professor ved Kardiologisk Afdeling, Sam Riahi, der skal analysere 5 døgns-EKG-optagelser af patienterne med henblik på at afsløre hjerteflimmer, som forekommer hyppigere hos borgere med diabetes på grund af autonom nervebetændelse.
I alt undersøger forskerne 200 voksne med diabetes i projektet, der netop er påbegyndt. I første fase koncentrerer de sig om type 1-diabetes, men efter planen skal tilsvarende undersøgelser gennemføres af borgere med type 2-diabetes i 2018.

Undersøger spisetiders indflydelse på diabetes

Projektet er ikke det eneste diabetesprojekt, som Mech-Sense arbejder med. I november bevilgede Novo Nordisk Fonden under forskningsprogrammet Steno Collaborative Grants knap 9 mio. kroner til et projekt, ledet af Steno Diabetes Center Copenhagen.

Her skal forskerne i Aalborg bidrage med såkaldt ”smartpill-teknologi” til et studie, der skal belyse i hvor høj grad det at spise inden for begrænsede tidsintervaller i løbet af dagen mindsker risikoen for at udvikle type 2-diabetes og hjertekarsygdom. 

- Vores bidrag til projektet er, at vi ved hjælp af en særlig kapsel, som forsøgsdeltagerne sluger, skal måle på mave- og tarmfunktionen, idet kapslen kan afsløre transittider, tarmvæggens arbejde og tarmindholdets surhedsgrad. Derudover testes nervefunktionen til indre organer, og dette skal sammenholdes med fordøjelsesenzymer og hormoner, fortæller Christina Brock.

Projektet, der påbegyndes til januar, kommer ifølge Christina Brock til at føre til minimum 3 ph.d.-.studier, hvor nogle af vejlederfunktionerne bliver placeret i Aalborg.

Endelig har MechSense-forskerne netop modtaget tilsagn fra Undervisningsministeriet om 75.000 kr. til at forberede en ansøgning til EU om etablering et stort europæisk forskningssamarbejde. Projektet er et læringsnetværk med fokus på at uddanne unge forskere med afsæt i at undersøge hjernens regulering af tarmen (brain-gut axis), gastrointestinale motilitet (tamfunktionen) og mikrofloraens sammensætning (mikrobiomet) hos diabetikere i Danmark, Sverige, Tyskland, England, og Italien. EU-midler er vanskelige at tiltrække, men såfremt bevillingen opnås, er der megen prestige forbundet med at gennemføre og koordinere et stort internationalt projekt fra Aalborg, forklarer Christina Brock.

Løfter i flok

Ifølge Christina Brock vidner de mange samarbejder på tværs af specialer og forskningsinstitutioner om, at Aalborg Universitetshospital er godt med, når det gælder om at skabe ny viden til gavn for diabetesbehandlingen i Danmark. Hun glæder sig derfor over udsigten til, at der i de kommende år etableres et Steno Diabetes Center i Nordjylland.

- Det giver en enestående mulighed for yderligere at styrke den kliniske diabetesforskning på tværs af landet, og vi får mulighed for at gennemføre større projekter, når vi arbejder sammen og løfter i flok – til gavn for borgere med diabetes i hele landet, slutter hun.

Opdateret