Ny skanningsteknik er bedre til at opdage tilbagefald efter kræft

Forskere har i et stort internationalt studie påvist, at en ny skanningsteknik, hvor der anvendes et bestemt radioaktivt signalstof, med stor sikkerhed kan lokalisere tilbagefald af prostatakræft. Opdages tilbagefald tidligere, kan det få stor betydning for patienterne.

Nuklearmedicinsk Afdeling på Aalborg UH er som eneste afdeling i Norden med i et stort, internationalt forskningsarbejde, som netop er publiceret i det anerkendte kræfttidsskrift, JAMA Oncology.

I studiet har forskerne undersøgt, om en indsprøjtning af et særligt radioaktivt stof kaldet 68-Ga-PSMA kan anvendes til at opspore tilbagefald efter operation for prostatakræft.

- I flere tidligere projekter har vi undersøgt den samme skanningsteknik ved prostatakræft og de foreløbige resultater har været lovende. Denne gang har vi lavet en undersøgelse, der involverer mere end 600 patienter og som med syvtommersøm slår fast at 68-Ga-PSMA er værdifuld til at opspore tilbagefald efter operation for prostatakræft, siger én af forskerne bag undersøgelsen, overlæge fra Nuklearmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Helle Zacho.

Teorien bag den nye skanningsteknik bunder i, at prostatakræft udtrykker et signalstof (prostata-specifik membran antigen, PSMA) på cellernes overflade. Dette signalstof (PSMA) mærkes med et radioaktivt stof (68-Ga), hvorefter det (68-Ga-PSMA) bliver injiceret i en blodåre og så finder de små områder med kræftceller, som efterfølgende kan ”opfanges” med et særligt kamera (PET-kamera). 

Aalborg Universitetshospital tog allerede for tre år siden metoden i brug i den kliniske hverdag hos udvalgte patientgrupper.

- På Aalborg UH har vi stor erfaring med netop denne skanningsteknik; vi var først i Norden med metoden og først i Europa til at gennemføre prospektive studier, og det er på den baggrund, at vi er blevet inviteret til at deltage i studier som dette, fortæller hun.

Stor betydning for patienterne

Hun forventer, at indførelsen af den nye skanningsmetode vil forbedre udvælgelsen af patienter, så behandlingen bliver mere skræddersyet til den enkelte patient. Der ligger dog fortsat et stort arbejde foran forskerne med at undersøge og afgrænse præcist, hvilke patientgrupper, der vil få gavn af undersøgelsen. 

- Vi er i gang med et utroligt spændende arbejde, hvor vi undersøger og evaluerer skanningsmetoden på udvalgte patientgrupper med prostatakræft. Altså ikke kun på patienter med tilbagefald efter operation, men f.eks. også ved vurdering af sygdomsudbredning hos patienter, der lige har fået stillet diagnosen prostatakræft, siger Helle Zacho.

Fornemt selskab

Forskningsarbejdet udgår fra UCLA og UCSF (University of California), og det er ikke første gang, at Helle Zacho samarbejder med denne gruppe af forskere, der også tæller forskere fra en række forskningsinstitutioner i Tyskland, Japan, Australien og Schweitz.

- Jeg er stolt over at med til dette forsøg, der har stor klinisk værdi for en gruppe af patienter, hvor vi tidligere har haft begrænsede mulighed for at påvise lokalisation og omfang af tilbagefald, siger hun.

Hun glæder sig derfor over, at forskergruppens resultater nu har fundet vej til ét af verdens førende tidsskrifter inden for kræftområdet, JAMA Oncology. 

Artiklen ”Assessment of 68Ga-PSMA-11 PET Accuracy in Localizing Recurrent Prostate Cancer A Prospective Single-Arm Clinical Trial” er publiceret i JAMA Oncology online d. 28.3.2019. Se mere på JAMA Oncol. doi:10.1001/jamaoncol.2019.0096. 

Opdateret