"Nyt knæ" er ikke altid løsningen

Det danske sundhedssystem må gøre op med vanetænkningen om at gribe til dyre kirurgiske indgreb, når patienter henvender sig med smerter i bevægeapparatet. Det mener forfatterne bag et nyt studie, bragt i verdens førende videnskabelige tidsskrift, der dokumenterer, at smerterne i mange tilfælde kan afhjælpes med den rette træning og anden ikke-operativ behandling.

I et samarbejde mellem Ortopædkirurgien på Aalborg Universitetshospital, smerteforskere fra Aalborg Universitet og fysioterapiforskere fra Syddansk Universitet er effekten af et nyt knæled målt i forhold til ikke-kirurgiske behandlinger. Studiet er det første af sin slags på verdensplan, og resultaterne giver anledning til selvransagelse i sundhedsvæsener verden over.

I forsøget trak forskerne lod blandt 100 patienter, som var indstillet til knæoperation. Enten fik de indopereret et nyt knæled efterfulgt af ikke-operativ behandling i form af træning i 12 uger, patientuddannelse, indlægssåler, smertestillende medicin og vægttab, eller også fik de den ikke-operative behandling alene.

Studiet viste, at gruppen der fik et nyt knæled fik en større reduktion i smerte og forbedring i funktionsniveau og livskvalitet, end gruppen der ikke fik et nyt knæled, men til gengæld oplevede de patienter der fik et nyt knæled flere uønskede hændelser.

– Størstedelen af de opererede patienter fik det som forventet bedre efter operationen, men mere overraskende er effekten uden operation, fortæller postdoc Søren Thorgaard Skou, der er førsteforfatter til den nye undersøgelse. Ét år efter var tre ud af fire patienter i gruppen der skulle forsøge at klare sig uden operation fortsat ikke blevet opereret, fordi smerterne i knæet var forsvundet, eller at patienten havde lært at leve med knæproblemerne. Det bliver meget spændende at følge disse patienter i årene fremover. 

Afgørende at kende årsag til smerterne

Knæoperationer er et meget anvendt kirurgisk indgreb, som i de fleste tilfælde har god effekt. Men en knæoperation fører ikke altid til smertefrihed. Hver femte patient har stadig smerter efter operationen, og der kan opstå alvorlige uønskede hændelser i forbindelse med operationen.

– Det er jo klart, at patienterne forventer, at et ”nyt knæ” bliver som nyt. Men de får jo slet ikke et nyt knæ. De får nye ledflader. Knæet består af meget mere end ledflader, som alt sammen har indflydelse på patientens smerteoplevelse. Måske er slimhinden omkring knæet irriteret – altså en irritationsbetændelse. Smerterne kan også skyldes muskler eller sener, der bliver belastet forkert, og kan reduceres eller forsvinde ved f.eks. træning og eventuel irritationsdæmpende medicin, forklarer Søren Thorgaard Skou.

Han understreger, at forskernes formål ikke er at være fortalere for enten kirurgi eller ikke-kirurgi. For nogle kan en operation være nødvendig, mens andre bør starte med fysioterapeutisk behandling og eventuel irritationsdæmpende medicin. 

– Behandling for den enkelte patient skal altid tilrettelægges individuelt, og derfor er det vigtigt, at vi bliver i stand til at træffe det rigtige valg sammen med patienterne. Det gør vi kun ved at ved at kende den reelle årsag til smerterne. Det er noget af det, vi skal blive klogere på i fremtiden.

Enorme sundhedsøkonomiske konsekvenser

Lidelser i bevægeapparatet er på verdensplan den næststørste årsag til funktionsnedsættelse – og slidgigt (eller artrose som det retteligt hedder) er et stigende problem, der påvirker mere end 800.000 danskere. Prognoser peger på, at antallet af knæoperationer vil syvdobles inden 2030.

– Det er virkelig dyrt. I 2014 fik 8.570 danskere nyt knæled til en pris på 82.171 kr. pr. stk. – eller over 700 millioner skattekroner. Til sammenligning kan 12 ugers fysioterapeutisk træning, vægttab og uddannelse gøres for under 4.500 kr. Derfor er vores studie forhåbentlig en øjenåbner for, at der faktisk findes gode og billigere alternativer til kirurgisk behandling, siger Søren Thorgaard Skou.

Ud over prisen som argument, er træning, uddannelse og eventuel medicinering et langt sikrere førstevalg end et kirurgisk indgreb, som måske ikke har den ønskede virkning, og som i værste fald forværrer patientens smerter.

Resultater bragt i verdens førende tidsskrift

Det er verdens førende videnskabelige tidsskrift, det amerikanske New England Journal of Medicine, der bringer resultaterne af danskernes undersøgelse. Og artiklen vækker ikke mindst til eftertanke i USA, hvor der alene udskiftes 670.000 knæled årligt.

– Vi er virkelig beærede over, at få vores forskning i New England Journal of Medicine, siger Søren Thorgaard Skou, og tilføjer: – Det understreger, at her virkelig er tale om en banebrydende undersøgelse, der for første gang nogensinde dokumenterer, at operation ikke er den eneste mulighed for patienter med moderate til stærke knæsmerter. I stedet bør man have en tværfaglig tilgang til behandlingen af disse patienter og hjælpe patienten til at træffe en informeret beslutning ud fra viden om effekt og risiko ved de forskellige behandlingsmuligheder.

Opdateret