Forskningsprojekt skal effektivisere kræftbehandling

Nyt forskningsprojekt ved Aalborg Universitetshospital skal afprøve metoder, der kan forudsige, hvor godt den enkelte patient med tilbagefald af B-cellesygdomme vil reagere på kemoterapi. Projektet er støttet med 1,2 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer-pulje.
I de senere år er antallet af behandlingsmuligheder ved tilbagefald af ondartede B-cellesygdomme som lymfekræft, knoglemarvskræft og visse former for blodkræft steget. Desværre er der ingen gode metoder til at forudsige, hvad det bedste behandlingsvalg vil være for den enkelte patient. Hos nogle virker én type behandling nemlig godt, mens den hos andre kun har en kortvarig effekt eller slet ingen effekt.

Den hæmatologiske forskningsenhed ved Aalborg Universitetshospital har med en målrettet indsats udviklet metoder til at forudsige, hvor følsomme forskellige patienter er over for en behandling. Tidligere analyser viser, at metoderne kan forudsige, hvilken effekt første-linje behandlingen har på den enkelte patient - altså den behandling, der har den bedst dokumenterede effekt. Det næste skridt er nu at se på anden-linje behandling.

Med 1,2 millioner kroner i støtte fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer-pulje vil afdelingslæge ved Hæmatologisk Afdeling, Tarec Christoffer El-Galaly, igangsætte et nyt projekt, der skal afprøve metoder, der kan forudsige, hvordan den enkelte patient med tilbagefald af B-cellesygdomme vil reagere på kemoterapi.

Målet med projektet er en mere effektiv brug af de forskellige behandlingsmuligheder, så den enkelte patient i fremtiden kan få den behandling, der er mest effektiv.

Projektets titel er ’Individuel prædiktion af lægemiddelresistens og intervention ved tilbagefald af maligne B-cellesygdomme’.

Læs mere om projektet her 

Opdateret