Fornem hæderspris til professor på Aalborg Sygehus

Henrik Vorum fra Øjenafdelingen, Aalborg Sygehus har modtaget den prestigefulde og eftertragtede ”Bagger-Sørensen Fondens forskerpris” for sin øjenforskning.

Professor, overlæge, dr.med., ph.d. Henrik Vorum er en af de førende danske forskere inden for det molekylær-oftalmologiske område. Det er derfor velfortjent, at han modtager hædersprisen på 500.000 kr. fra Bagger-Sørensen Fonden, der netop gives for ”banebrydende sundhedsvidenskabelig indsats på et højt internationalt niveau”.

Videnskabelig gennemslagskraft

Henrik Vorum modtager prisen, da han besidder en massiv videnskabelig gennemslagskraft, ligesom han har udført original forskning på højt internationalt niveau. Desuden har han evnet at udvikle sit fagområde, herunder specielt de biokemiske aspekter af den eksperimentelle medicin. Samtidig har han en innovativ evne til at overføre sin forskning på molekyleniveau til klinisk patientanvendelige forhold.

Hans videnskabelige produktion tæller imponerende 114 publikationer - alle i internationale tidsskrifter, heraf 10 oversigtsartikler og primært inden for områderne biokemi og molekylærbiologi. Gennem de seneste år har hans forskning været fokuseret inden for både det basale og det kliniske oftalmologiske område med særligt fokus på okulær proteomforskning.

- Jeg er særdeles beæret over at modtage denne fornemme pris, hvilket jeg betragter som en meget stor anerkendelse af det mangeårige forskningsarbejde, jeg har udført, siger Henrik Vorum, som specielt ser prisen som betydningsfuld for sin og kollegaernes videre forskning:

- Prisen, vurderer jeg, kan få stor betydning for vores fremadrettede forskning, idet den ud over min forskningsindsats, tillige sætter fokus på forskningsområdet "molekylær oftalmologi". Den bidrager med midler til, at vi kan fortsætte opbygningen af vores højteknologiske proteinlaboratorium i relation til Øjenafdelingen på Aalborg Sygehus.

Små proteiner - stor betydning

Henrik Vorum har siden 2009 fungeret som overlæge på Øjenafdelingen ved Aalborg Sygehus. Her har han etableret sit forskningslaboratorium med fokus på okulær proteomforskning, der handler om studier af strukturen af de enkelte proteiner i øjet, deres mængde og regulering, såvel som deres funktioner i de enkelte celler. Her er det lykkedes Henrik Vorum og hans forskergruppe at identificere flere interessante proteiner, der bl.a. har vist sig at have betydning ved afstødning af transplanterede hornhinder, ved keratoconus og Lebers øjensygdom samt som mulige hornhinde-stamcellemarkører. Senest er det endvidere lykkedes at udpege en gruppe af relevante proteiner med betydning for udvikling af nethindeløsning.

Læs mere om Bagger-Sørensen Fonden 

Læs mere om noget af Henrik Vorums forskning 

Opdateret