Aalborg Sygehus udvider Kendt jordemoder-ordning i Himmerland

I løbet af efteråret får alle gravide i Vesthimmerland, Mariagerfjord og den sydlige del af Rebild Kommune mulighed for at føde med kendt jordemoder. Det giver mere sammenhæng i forløbet og tryghed til familierne.

Giver en positiv start på forældreskabet

Kendt jordemoder-ordning er et tilbud, hvor den enkelte familie får tildelt deres egne jordemødre gennem hele forløbet fra graviditet til barselsstart. Dette giver familierne et sammenhængende forløb og en mere individuel behandling og en god fornemmelse af, at jordemoderen kender dem og deres behov. Når tiden for fødslen kommer, kan den foregå på Aalborg Sygehus’ fødeafdeling ved de pågældende jordemødre, eller i den fødendes eget hjem. 

- Jeg oplever, at det, at kvinderne kender os jordemødre i ordningen, i høj grad er med til at give de gravide og deres partner en følelse af tryghed og støtte gennem både graviditet, fødsel og de første barselsdage. Dette er helt tydeligt et rigtigt godt udgangspunkt for en positiv start på forældreskabet, siger Helle Nesgaard Buch, distriktsjordemoder i Aars. 

Gravide er glade for muligheden

Kendt jordemoder-ordningen eksisterer allerede i den østlige del af Himmerland – for dem, der er til tilknyttet jordemodercentrene i Hadsund og Hobro. Nu udvides tilbuddet til at omfatte alle gravide (og deres partnere) i hele Himmerland. 

- Vores erfaring er, at de gravide, der har benyttet tilbuddet, har været meget glade for muligheden. Det giver dem og deres partner og barn en større følelse af tryghed og tillid til deres jordemoder og fødeafdelingen på Aalborg Sygehus, siger chefjordemoder Lisbet Hammer. 

Distriktsjordemoder Helle Nesgaard Buch har to års erfaring med ordningen, som giver hende et tættere forhold til den enkelte gravide og hendes familie.

- Som distriktsjordemoder følger jeg de gravide gennem hele forløbet fra det første jordemoderbesøg, til fødslen og runder af med en opfølgning efter fødslen. Det synes jeg, er enormt tilfredsstillende, det at være med kvinden/parret hele vejen, og jeg kan se at jeg får rigtig mange af mine kompetenceområder som jordemoder i spil, siger Helle Nesgaard Buch. 

I Vesthimmerland, i Farsø jordemoderkonsultation og Aars jordemoderkonsultation, bliver det muligt allerede fra 1. september at blive tilknyttet Kendt Jordemoder-ordningen, mens udvidelsen i Hobro finder sted fra. 1. oktober. Udvidelsen i Hobro betyder, at også gravide i den sydlige del af Rebild Kommune kan få tilbuddet. Hidtil har det været forbehold dem, der bor i Mariagerfjord Kommune. 

Også Sygehus Vendsyssel tilbyder Kendt Jordemoder-ordning - i Brønderslev, Sæby og Dronninglund. 

Opdateret