Forskningsprojekt skal forebygge diabetes med ændrede spisetider

Kan man ved at spise inden for et kortere tidsinterval forebygge diabetes hos patienter med forstadier til sygdommen? Det undersøges i et nyt forskningsprojekt, som sker i samarbejde mellem Steno Diabetes Centrene i Aalborg og København.

Marie Møller Christensen skal over de næste tre år afprøve en tese, som ser ud til at holde stik på dyr: Nemlig, at hvis fødeindtagelsen sker inden for et kortere tidsrum, og i øvrigt på nogenlunde samme tid hver dag, så har det en positiv effekt på kroppens stofskifte.

- Vi vil undersøge, om det kan forbedre sundhedstilstanden, hvis man har sit daglige fødeindtag inden for et tidsinterval på 10 timer, for eksempel fra kl. 8-18, fortæller Marie Møller Christensen.

Hun er uddannet inden for idræt og human fysiologi, men har i de senere år arbejdet med diabetes på Gentofte Hospital med særlig fokus på mave-tarmkanalen. Nu er hun ansat på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), hvorfra der er kommet et samarbejde i stand med forskningscenteret Mech-Sense i Aalborg. Mech-Sense har i en årrække beskæftiget sig intenst med forskning inden for netop mave-tarmkanalen – en forskning, der fremover også vil ske i regi af Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN).

- Jeg synes, det kunne være interessant at arbejde med, hvordan vi kan forebygge diabetes, og forbedre sundhedstilstanden blandt folk med overvægt og fedme, fortæller hun.

I ph.d.-projektet, som er det første, der sker i samarbejde mellem SDCC og SDCN, skal hun følge omkring 40 forsøgsdeltagere i en periode på 13 uger. Halvdelen af deltagerne skal spise, som de altid har gjort, mens den anden halvdel skal følge en plan, hvor de indtager deres mad, inden for et afgrænset tidsrum.

- For at undersøge hvordan det påvirker madens vej ned gennem systemet, anvender vi smartpill-teknologi – altså, hvor vi lader forsøgsdeltagerne sluge en pille under et måltid. Pillen registrerer tryk, temperatur og PH-værdi, og derved kan vi se, om en kostintervention påvirker fordøjelsen og hele tarm-miljøet. Dette giver os en unik mulighed for at undersøge sammenhængen mellem, hvor hvordan pillen bevæger sig igennem fordøjelseskanalen, og hvordan hormonprofiler i blodet ændrer sig i takt med at maden passerer gennem mavetarmkanalen, forklarer Marie Møller Christensen. 

I øjeblikket er hun ved at færdiggøre projektprotokollen i samarbejde med sin hovedvejleder Christina Brock fra Mech-Sense samt medvejlederne Kristine Færch og Jonas Salling Quist fra SDCC, der fik projektet bevilget fra Novo Nordisk Fonden gennem Steno Collaborative Grants i efteråret 2017, blandt andet på grund af styrkelsen i en Aalborg-København akse. Marie Møller Christensen skal arbejde tæt sammen med to andre ph.d.-studerende på SDCC, som også er tilknyttet projektet.

- Vi håber, at projektet kan resultere i nogle konkrete kostråd omkring tidsrummet, man spiser. Hvis noget så enkelt som at spise i et kortere tidsinterval og eventuelt på faste tidspunkter kan hjælpe til at forebygge fedme og type 2 diabetes, så vil det være en stor hjælp for mange mennesker både nationalt og internationalt, siger Marie Møller Christensen.

Opdateret